A magyar legfőbb ügyész Polt Péter

2010. december 7. - 09:25 | Külföld
Polt Pétert választotta legfőbb ügyésszé hétfő este az Országgyűlés, december 14-i hatállyal. A 362 érvényes szavazatból 271 volt "igen", és 91 "nem". 3 szavazat érvénytelen volt. A titkos szavazás eredményének bejelentése után Polt Péter letette esküjét az Országgyűlés előtt.

Nagy megtiszteltetés a megválasztása, és meg is hatódott, mert ezúttal a képviselők jóval több mint kétharmada szavazott neki bizalmat. Ez pedig olyan legitimációt jelent, amely csak segítheti a munkáját - ezt mondta hétfő este Polt Péter az Országházban azután, hogy megválasztották legfőbb ügyésszé, és letette esküjét. Arra a kérdésre, hogy ki ne örüljön a megválasztásának, azt válaszolta: a bűnözők ne örüljenek, mert garantálhatja, hogy a bűnözéssel szemben az ügyészi szervezet kíméletlenül fel fog lépni, annak minden fajtáját üldözni fogja.

Jövőre a tervek szerint antikorrupciós munkacsoportot hoznak létre az ügyészségen belül, és erre jelentős összeget különítenek el a 2011-es költségvetésben. Polt Péter ezzel kapcsolatban a Független Hírügynökségnek azt mondta: az erre a célra biztosított költségkeret jövőre nyílik meg, és a megfelelő szervezés után várhatóan 2011 közepétől vagy annál valamivel korábban indulhat a munka. A tervek szerint erre a feladatra 55 embert vesznek fel, őket a nyomozó ügyészségekhez telepítik majd, és a munkához szükséges technikai felszereltséget is erősítik - tette hozzá Polt Péter.

Kicsoda Polt Péter

Az 1955-ben született Polt Péter 1980-ban szerzett diplomát Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Pályáját fogalmazóként kezdte az V. kerületi ügyészségen, majd az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézetben tudományos munkatársként dolgozott. Ügyvédkedett, közben pedig az ELTE ÁJTK Büntetőjogi Tanszékének oktatójaként működött.

1993-ban belépett a Fideszbe, egy évvel később képviselőjelölt lett, de az országos listáról nem jutott be a parlamentbe. 1995-ben megválasztották az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesévé (ekkor kilépett a pártból).

2000-ben, a Fidesz-kormány idején választották meg legfőbb ügyésznek. Györgyi Kálmánt váltotta ezen a poszton.

A 2002-es kormányváltás után a szocialista-szabad demokrata koalíció az Orbán-kormányt bűncselekmények elkövetésével vádolta, és több feljelentést is tett. A Polt Péter vezette ügyészség viszont rendre elutasította a feljelentéseket, vagy megszüntette a vizsgálatokat. A legfőbb ügyészt a parlamentben interpelláló kormánypárti képviselők rendszeresen leszavazták Polt válaszait.
Polt Péter mandátuma 2006-ban járt le, ekkor távozott a legfőbb ügyészi posztról.

Polt mostani jelölése várható volt, a felmerült nevek közül egyedül az övé volt elfogadható a kormánykoalíció számára. Számos kérdésben osztja a Fidesz-KDNP álláspontját. Ilyen például a 2006-os zavargásokkal kapcsolatos ügyek felülvizsgálata. Az alkotmányügyi bizottság előtti meghallgatásán világossá tette: személyesen fogja átnézni a 2006-os jogsértéseket vizsgáló bizottság aktáit, az ügyészség akkori munkáját.

Polt Péter külön szervezeti egységet hozna létre az ügyészségen belül a korrupciós ügyek vizsgálatára. Másik törekvése, amit többször hangoztatott, a katonai ügyészségek integrálása az ügyészi rendszerbe. Azt szeretné elérni, hogy a katonai ügyészségek szerepet vállaljanak a civil ügyekben is.

FH/para