Hozzájuthatnak az eredeti jelentésekhez a Kádár-korszakban megfigyeltek

2010. december 18. - 08:24 | Külföld
Hozzájuthatnak a Kádár-korszakban megfigyeltek a róluk készült jelentések eredeti példányához, sőt a papírokat haza is vihetik - tudatta a péntek esti RTL Híradó. A kormány csütörtökön arról is döntött, hogy megszünteti az úgynevezett Kenedi-bizottságot. A történészekből álló csoport azokat a Nemzetbiztonsági Hivatalban talált mágnesszalagokat vizsgálta, amiken titkos dokumentumok szerepelnek.

A papírokból eddig csak másolatokat kaphattak az érintettek. A jövőben azonban már az eredeti dokumentumot is hazavihetnék. Rétvári Bence államtitkár szerint nem az államnak kell őrizni és fenntartani, hanem az érintettek döntése kell, hogy mit tesznek az iratokkal. Ha valaki nem kéri ki őket, akkor egy idő után a normál irattári szabályok szerint megsemmisítik őket.

A mágnesszalagok sorsa is eldőlt. Megszűnt a Kenedi bizottság felhatalmazása. Egy éve Bajnai Gordontól kaptak megbízást, hogy dolgozzák fel azt a 18 mágnesszalagot, ami több ezer titkosszolgálati iratot tartalmaz. Egyszer már készítettek egy jelentés, az év végig egy másikat is kell. Kenedi szerint nem lesz hosszú, hiszen az adatok feldolgozását nem tudták elkezdeni. A történész szerint a kormány döntése kétségeket ébreszt, hiszen a jövőben nem történészek, hanem a kormány alá tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal kezeli az iratokat. Ennek szerinte óriási a kockázata. Szerinte a rosszabbik eset az, hogyha kiszivárogtatják és arra használják, hogy valakit kompromittáljanak. Ez a veszélye annak, ha nincs civil ellenőrzés - mondta.

A mágnesszalagokon lévő információk feldolgozásáról a parlament várhatóan egy törvényt fogad el, ezt a kormány várhatóan a jövő évben dolgozzák ki.

FH/para