Orbán a KDNP-nek: Szövetség vagy felmorzsolódás

2010. december 19. - 07:36 | Külföld
Az elmúlt hatvan év legsikeresebb évét zárja a KDNP, amely a német CDU-CSU sikerét idézi - mondta Orbán Viktor szombaton a KDNP választmányának ülésén, amelyen újraválasztották pártelnöknek Semjén Zsoltot. Csak két lehetősége van a két pártnak: szövetség vagy felmorzsolódás - fogalmazott Orbán a fidesz.hu-n olvasható beszámoló szerint.

Úgy üdvözli őket, mint azokat a bajtársakat, akikkel vállt vállnak vetve küzdötték végig a mögöttük álló nehéz nyolc évet - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: a KDNP az elmúlt hatvan év legsikeresebb évét zárja. Az a gondolat, politika és stratégia, amely ezt a pártot a jobboldal ideológiai és szellemi horgonyává tette, teljes sikerre jutott. A CDU-CSU németországi sikere villan ilyenkor az ember szeme elé - folytatta a kormányfő.

A miniszterelnök köszöntőjében kitért arra: nem csak a siker biztos ösvényét ismerik e két párt tagjai, hanem a kudarcét is - utalva az 1990-1998 közötti időszakra. "Ezért semmi okot nem látok arra, hogy a siker ösvényét elhagyjuk és az egyszer már csődöt mondott módszerekkel és politikai gondolatokkal kísérletezzünk" - tette hozzá.

Orbán szerint a nagypolitika mélyszerkezete, a magyar társadalom karakterrajza, politikai természete csak két lehetőséget kínál számukra: szövetség vagy felmorzsolódás. A kormányfő azt mondta, ő a szövetségkötés embere, ezért a KDNP barátja is.

FH/para