Ostromállapot Minszkben: Lukasenko nyerte a fehérorosz elnökválasztást

2010. december 20. - 07:22 | Külföld
Az exit poll felmérések szerint Alekszander Lukasenko már az első fordulóban megnyerte a vasárnapi elnökválasztást Fehéroroszországban. Ezzel a sokak által várt eredmény született, és negyedszerre is a 16 éve hatalmon levő, "Európa utolsó diktátorának" is nevezett Alekszandr Lukasenko lesz az ország államfője. Közben több ezer tüntető vonult az utcára Minszkben, hogy az eredmény ellen tiltakozzanak.

Lukasenko a szavazatok 72,2 százalékát kapta az elnökválasztáson, a fehérorosz állami televízió által nyilvánosságra hozott exit poll eredmények szerint. Ezzel már az első fordulóban sikerült negyedszerre is megszereznie az államfői tisztséget.

Lukasenko ellen az erősen megosztott ellenzék kilenc jelölttet állított. A közülük legjobban teljesítő két jelöltre egyenként a szavazatok 6,1 százalékát adták le. A részvételi arány magasabb volt mint 75 százalék.

Az eredmény nem okoz nagy meglepetést az egykori szovjet köztársaságban, ahol még nem tartottak olyan voksolást, amelyet a nemzetközi megfigyelők tisztességesnek tartottak volna. Az ellenzék már a választás megkezdése előtt csalást emlegetett, és estére tömegtüntetésre hívták támogatóikat.
Az urnazárások után Minszk központjában több ezer ellenzéki tüntető jelent meg - közölte az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. Pár órával korábban a fehérorosz rendőrség egy nagyjából kétszáz fős ellenzéki csoportot oszlatott fel hanggránátokkal és gumibotokkal. Az oszlatás alatt mégsérült az ellenzék egyik jelöltje is.

Ostromállapot volt Minszkben

Több ezer ellenzéki tüntető próbálta megrohamozni vasárnap este a fehérorosz kormány székházát Minszkben, miután győztesnek hirdették ki az elnökválasztásokon a 16 éve hatalmon lévő Alekszandr Lukasenkót. Több tüntetőnek rövid időre sikerült bejutnia az épületbe, a különleges rendőri egységek azonban visszaverték őket, a rohamrendőrök pedig szétszórták az utcán a támadó tüntetőket.
Szemtanúk szerint számtalan sérültet szállítottak el a mentők, és a kormányépület előtti téren vérfoltok maradtak. Az AFP közlése szerint a rendőrök bekerítették a tiltakozók fő csoportjait, majd felszólították őket, hogy adják meg magukat és tegyék fel a kezeiket. Végül több száz tüntetőt vettek őrizetbe, és vittek el furgonokban.

Mindez akkor történt, amikor megjelentek az exit-poll adatok, amelyek 72 százalékos győzelmet jósoltak az elnökválasztásokon az országot 16 éves vaskézzel irányító Alekszandr Lukasenkónak. Már az összecsapások előtt volt egy súlyos sérült. Vlagyimir Nyekljajev költőt, a kilenc ellenzéki elnökjelölt egyikét akkor verték meg, amikor útban volt az Október térre szervezett megmozdulásra. A férfi elvesztette eszméletét, koponyasérülést szenvedett, és kórházba vitték. Hívei szerint kritikus az állapota, az orvosok szerint viszont kielégítő.

A sikertelen székházostrom után sokan hazaindultak, miközben a különleges rendőri egységek megtisztították a tüntetőktől az Október és a Függetlenség teret, és a Függetlenség sugárutat. Egyes jelentések szerint további elnökjelölteket vertek meg a rendőrök, köztük Andrej Szannyikovot, Vitalij Rimasevszkijt és Rigor Kosztuszevet is.

Az ellenzék hétfőn este hat órára újabb megmozdulást hirdetett meg. A választási bizottság pedig bejelentette, hogy az érvényes szavazatok 79.67 százalékával ismét Alekszandr Lukasenko lett Fehéroroszország elnöke, akit a nyugat Európa utolsó diktátorának nevez.

FH/para