Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést

2010. december 23. - 14:54 | Külföld
Az Országgyűlés csütörtökön 257 igen, 119 nem szavazattal és tartózkodás nélkül elfogadta a 2011-es költségvetést. A döntés nyomán az államháztartás központi alrendszerének bevételi főösszege jövőre 13 ezer 151 milliárd 248 millió forint , míg a kiadási főösszeg 13 ezer 838 milliárd 618 millió forint lesz. Az államháztartás hiányát 2011-ben 687 milliárd 370 millió forintra tervezik. A törvény szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap tervezett költségvetése nullszaldós lesz, míg az Egészségbiztosítási Alap hiánya 9,5 milliárd forint lesz jövőre.

A költségvetés zárószavazása előtt két olyan módosító javaslat érkezett, amely többletforrásokat szán egyes feladatokra. Az Országgyűlés többsége támogatta Latorczai János, a KDNP képviselőjének javaslatát, amely a fogyatékosok esélyegyenlőségét célzó programokra biztosít 20 millió forint többletforrást. Ezek közé tartozik például a családtagok időszakos tehermentesítését elősegítő FECSKE program is. Az így biztosított 110 millió forint lehetővé teszi a meglévők mellett újabb programok megvalósítását is. 80 millió forinttal emelkedik a fogyatékos emberek országos és regionális szervezeteire szánt előirányzat, amely így 2011-ben 222,6 millió forint lesz.

A nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos feladata a kormányprogram azon célkitűzésének megvalósítása lesz, amely kimondta, hogy a kormány megszünteti a munkaerőpiac családellenes jellegét. Ehhez rugalmas munkavégzési és önfoglalkoztatási formákra, valamint rugalmas és kiterjedt nappali gyermekellátási intézményekre van szükség. Az erre irányuló tervek kidolgozása és végigvitele a miniszteri biztos feladata lesz, a célra 50 millió forint áll rendelkezésre 2011-ben, miután a parlament elfogadta az LMP-s Ertsey Katalin módosító indítványát.

A korábban elfogadott módosítások nyomán a bányajáradékból származó bevételekből 3 milliárd forint jut a Moszkva tér és környéke felújításának támogatására. A debreceni Nagyerdei Stadion 1 milliárd 250 millió forint állami támogatást kap a miniszterelnök korábbi bejelentésén felül. Az ügyészségek csaknem 1 milliárd forintnyi többlettámogatást kapnak a társasági adó bevételeinek terhére. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány 100 millió forint többlettámogatást kap, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásának terhére. Az egyházi kulturális örökség értékeinek rekonstrukciójára 150 millió forinttal jut több jövőre, amelyet a jövedéki adó bevételeiből finanszíroz a központi költségvetés. A Lakitelek Népfőiskola 330, míg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 300 millió forint támogatást kap jövőre az áfabevételek terhére.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok jövőre csaknem 81 milliárd forinttal több támogatást kapnak. Ennek fedezetét egyebek mellett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának 4 milliárd, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csaknem 9 milliárd, a Regionális Munkaügyi Központok 19 milliárd, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 4,3 milliárd, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2,2 milliárd, Országos Tisztifőorvosi Hivatal és intézményei csaknem 10 milliárd forintos támogatáscsökkentése biztosítja.

A helyi önkormányzatok jövőre 2 milliárd forinttal több támogatást kapnak a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési forrásainak terhére. Az önkormányzatok további 5 milliárd forintot kapnak az áfabevételekből. A roma ösztöndíj programok jövőre 1 milliárd 126 millió forint támogatást kapnak. Jövőre félmilliárd forintnyi támogatás jut a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójára.

Az országos sportszövetségek akadémiai rendszerének kialakítására, a labdarúgó utánpótlás nevelésre, valamint a stadionok biztonságtechnikai fejlesztésére csaknem 3,2 milliárd forint támogatás jut, az áfabevételek terhére. A bírósági eljárások gyorsítására 3 milliárd forinttal több támogatás jut jövőre, ugyancsak az áfabevételekből. Turisztikai célelőirányzat csaknem 5 milliárd forinttal nő a kiemelt nemzetközi sportesemények költségvetési támogatásának terhére.

A PSZÁF-nek jövőre 100 millió forinttal többet kell befizetnie a központi költségvetésbe, amelyből a békéltető testületek működését finanszírozzák. Csaknem félmilliárd forinttal több jut jövőre a bírósági alkalmazottak fizetésének emelésére, amelyet szintén az ÁFA bevételekből finanszíroz a költségvetés. Az autizmus miatt szociálisan rászorulók esetén a normatíva 150 százaléka illeti meg az intézményeket, ami 60 millió forinttal több kiadást jelent a büdzsének. 120 millió forinttal emelkedik az Állami Ménesgazdaság központi támogatása, amelyet a 4-es metró állami támogatásából vonnak el.

A határon túli magyarok oktatási programjának támogatása félmilliárd forinttal, 2 milliárd 700 millió forintra nő. 100 millió forinttal több jut jövőre az egyházi oktatási tevékenység támogatására, amelyet a jövőre tervezett társasági adó bevételeiből finanszíroz a központi költségvetés. 35 millió forint állami támogatást kap jövőre a Rádió C, 70 millió forinttal nő a határon túli magyar felsőoktatási intézmények támogatása, a Miniszterelnökség büdzséjének terhére.

520 millió forinttal kapnak többet a Nemzeti Park igazgatóságok, 1 milliárd forint jut a Natura 2000 korlátozások kompenzációjára. A természetvédelmi törvény által védett területekkel részben átfedésben, az ország területének 21 százalékára terjed ki az Európai Unió élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelveinek alapján kialakított közösségi jelentőségű természeti területek hálózata, az ún. Natura 2000 hálózat. Ezeken a területeken a kijelölést indokló, közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok megőrzése érdekében kötelező intézkedéseket tenni. A több mint másfél milliárd forintos többlettámogatást a környezetterhelési díj többletforrásaiból finanszírozzák.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatása 100 millió forinttal csökken, amelyből családpolitikai célú támogatásokat finanszíroznak. Csaknem 189 millió forinttal nő a Nemzeti Tehetség Program állami támogatása. 46 millió forinttal emelkedik a kisiskolák újraindítására szánt forrás, amelyet a közoktatás hatékonyságát javító mérések és értékelések finanszírozásából vonnak el.

441 millió forinttal csökken a MALÉV tőkeemelésére szánt állami támogatás. Az így felszabaduló forrásokból 70 millió forintos többlettámogatást kap az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány, 104 milliót kap PANKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért), 208 millió forinttal több jut a helyi önkormányzatoknak, és 78 millió forinttal emelkedik a felsőoktatási szakkollégiumok támogatása, további 30 millió pedig Szakkollégiumi Kiválósági Központoknak jut. 108 millióval jut több jövőre az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések támogatására, 100 millióval pedig az integrációs rendszerben részt vevő intézményekben dolgozó pedagógusok anyagi támogatására.

FH/para