Dúsított uránt is szállított az atomvonat

Egy szerb atomreaktorból származó nukleáris hulladékot, köztük dúsított uránt szállított a novemberben Magyarországon áthaladt atomvonat - közölte csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ). A Belgrád mellett található vincsai atomkutató intézet reaktorából származó hulladékot egy orosz intézetbe szállították. Az NAÜ vezetője "nagy sikerként" értékelte az akciót.

A NAÜ közlése szerint több mint nyolcezer használt fűtőelemet szállítottak el az 1950-es években a Szovjetunió által felépített szerb atomkutató intézetből. Az ügynökség vezetőjének elmondása szerint a nukleáris anyagok "biztonsági és környezetvédelmi kockázatot" jelentettek. A Belgrád melletti intézetből elszállított anyagok között 13 kilogramm, fegyverkészítésre alkalmas dúsított urán is volt.

Az atomhulladék elszállítását november 18-án kezdték meg a vincsai atomkutatóban. A nukleáris anyagokat 18 konténerbe helyezték, majd vonatra és teherautókra rakták, és Magyarországon keresztül Szlovéniába vitték - közölte az NAÜ.

A szállítmány november 21-én érkezett meg Koper kikötőjébe, ahol egy teherhajóra rakták. A hajó három héttel később kötött ki az oroszországi Murmanszk kikötőjében, és a szállítmány kedden érkezett meg vonaton célállomására, egy orosz atomhulladék-feldogozó intézetbe.

A vonatot magyarországi útja alatt több száz rendőr védte: gépfegyveres kommandósok álltak több tucat állomáson és rendőrök a sínek mellett, a levegőben pedig rendőrségi helikopterek köröztek. A magyar rendőrség akkor nem árulta el, hogy pontosan mi volt a rakomány, csak annyit lehetett tudni, hogy radioaktív anyagról volt szó.

A NAÜ közlése szerint az atomhulladék elszállítása 55 millió dollárba került, és az összeg nagy részét Szerbia, valamint nemzetközi donorok adták. Amano Jukija, az ügynökség vezetője "nagy sikerként" értékelte a "nagyon komplikált feladat" végrehajtását.

FH/para