Robbanások Rómában: Svájc után Chile nagykövetségénél is

2010. december 23. - 13:03 | Külföld
Csomagba rejtett bomba robbant csütörtökön Svájc római nagykövetségén, súlyosan megsebesítve a követség egyik munkatárását - közölték olasz tisztségviselők. Az 53 éves svájci férfi nincsen életveszélyben, de elveszítheti mindkét kézfejét. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik követték el a támadást.

A robbanás akkor történt a Róma központjától északra található svájci nagykövetség épületében, amikor a férfi felnyitotta a bombát rejtő csomagot. Az olasz sajtóban megjelent hírek szerint a férfi svájci állampolgár, és a követség gondnokaként ő foglalkozik a követségre érkezett levelekkel.

Az 53 éves férfit kórházba szállították. Az olasz sajtó információ szerint a meg nem nevezett férfi nincsen életveszélyben, de elveszítheti mindkét kézfejét. Arról nem érkezetek információk, hogy az épületben mekkora károkat okozott a robbanás.

Franco Frattini olasz külügyminiszter közleményben fejezte ki együttérzését a svájci nagykövettel és a követség munkatársaival. A svájci kormányszóvivő nem nyilatkozott a robbanással kapcsolatban. Közben megerősítették a milánói svájci konzulátus épületének rendőri védelmét.

A robbanásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, és az olasz és svájci hatóságok sem nyilatkoztak még a lehetséges elkövetők kilétéről.

Robbanás a chilei nagykövetségnél is

Bomba robbant csütörtökön Chile római nagykövetségén. A robbanásban egy ember sebesült meg - közölte az ANSA olasz hírügynökség. A Corriere della Sera című olasz lap információ szerint a sebesült a chilei nagykövetség egyik munkatársa, és sérülései nem súlyosak.

A két robbanást követően az olasz rendőrség megkezdte az összes római nagykövetség és konzulátus átvizsgálását, valamint készenlétbe helyezték a mentőszolgálatokat. A város polgármestere a robbantásokat "a nagykövetségek elleni terrorhullámként" jellemezte, és közölte, hogy nemzetközi kapcsolatokat is vizsgálnak az esettel kapcsolatban.

A Corriere della Sera című olasz lap, az üggyel foglalkozó nyomozóktól úgy értesült, hogy leginkább "az ökoterrorista mozgalom anarchista köreit" vizsgálják. A nyomozók szerint azonban elképzelhető, hogy anarchista csoportok szervezték a támadásokat.

Még a robbanások előtt kettő hamis bombariadó volt önkormányzati hivataloknál, de a római polgármester közlése szerint azoknak nincsen köze a nagykövetségeken történt robbantásokhoz. Szintán hamis bomba okozott riadalmat Ukrajna római nagykövetségén - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy olasz rendőrségi szóvivő.

FH/para

Címkék: bombamerénylet