A cseh fuvarozócég Szlovákiát pereli a drogakció miatt

2010. december 30. - 13:52 | Külföld
A cseh J&M Pavlát International társaság, amelynek kamionja a heroin előllításához szükséges nagy mennyiségű prekurzort szállította Törökországba az ellenőrzött rendőrségi akció során, úgy döntött, hogy bepereli a szlovák szerveket.

A cég emellett kártérítést is szeretne kapni. "Tekintettel azokra a károkra, amelyek akkor keletkeztek, mikor járművünket és sofőrünket, Zdenek Pekarát letartóztatták Isztambulban, valamint a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány szerdai kijelentéseiből, amelyekkel súlyosan rontották a hírnevünket mind hazai, mind külföldi partnereink előtt" - szögezte le a cég vezetője, Martin Pavlát.

Az akció, amely során hét ország együttműködött, a szlovák belügyminiszter szerint a török fél miatt vallott kudarcot. Elmondása szerint a szlovák rendőrség még az ősz folyamán szerzett olyan információt, hogy egy nemzetközi bűnbanda Szlovákián keresztül szeretne heroin előállításához szükséges nagy mennyiségű prekurzort eljuttatni Törökországba, majd az előállított heroint visszaszállítani. Jaroslav Spišiak rendőrkapitány ennek kapcsán elmondta, hogy a partnerszervekkel együttműködve figyelték a kamion útját, és monitorozták a szállítást.

A török vámhivatalon viszont nem sikerült átjuttatni a kamiont, amely Vörös Félhold szervezet hamis papírjaival szállította az anyagot, ugyanis a szervezet elutasította, hogy rendelt volna olyat. Ezt követően a cseh fuvarozócég kamionjának sofőrjét még le is tartóztatták. Ugyan elengedték később, de egy évre kitiltották az országból. Szlovákiában a bűnbanda két tagját letartóztatták.

A szlovák fél már kérte a török szerveket, hogy foglaljanak állást az ügyben, azonban ez mostanáig nem történt meg.

SITA/para