Egy késelő nyilvános akasztása

2011. január 5. - 10:54 | Külföld
Kivégezték szerdán Iránban azt a férfit, akit egy Teheránban elkövetett októberi gyilkosság miatt ítéltek halálra - közölte az IRNA iráni hírügynökség. Az elítélt a vád szerint az iráni főváros egyik forgalmas terén késelt halálra egy Mohammad Reza nevű férfit.

A gyilkosságot számos járóelő és két rendőr is végignézte, és hatalmas felháborodást váltott ki az országban. Ráadásul a gyilkosságról amatőr videófelvétel is készült, amelyet bemutattak az iráni televíziók és a támadás után napokig elérhető volt az interneten is. Az IRNA beszámolója szerint a gyilkost nem messze a bűncselekmény helyszínétől, a teheráni Kadzs téren akasztották fel, "nagy tömeg" jelenlétében.

A férfi felakasztásával 13-ra nőtt az év eleje óta kivégzettek száma Iránban, ahol tavaly 179 emberen hajtották végre a halálos ítéletet. Iránban hivatalosan a közbiztonság javításával indokolják a halálbüntetést, amit a szigorú iszlám törvénykezés, a saríja alapján rónak ki. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint Kína után itt szabják ki a legtöbb halálos ítéletet, amit gyilkosságért, nemi erőszakért, fegyveres rablásért, drogkereskedelemért és házasságtörésért adhat a bíróság.

FH/para

Címkék: akasztás