Orbán: 2020 előtt nem lesz euró Magyarországon

2011. február 5. - 14:01 | Külföld
2020 előtt biztosan nem lehet Magyarországon bevezetni az eurót - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton délelőtt, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az európai gazdaság nincs túl a válságon, sőt a helyzetet veszélyesnek ítélték az uniós tagállamok vezetői az Európai Tanács brüsszeli ülésén - mondta Orbán Viktor szombaton budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök elmondta: az uniós tagállamok adóssága gyorsuló ütemben nő, és ha ezt a folyamatot nem sikerül időben megállítani, akkor 2014-15-re az államadósság mértéke átlagosan meghaladja a GDP 100 százalékát. Nem szabad, hogy megtévesszen minket a mostani, viszonylagos nyugalom - fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy az eurozóna tagállamainak vezetői olyan súlyosnak ítélik a helyzetet és az euró megmentése olyan speciális intézkedéseket igényel, hogy a brüsszeli csúcs után készült dokumentumhoz külön függeléket készítettek. Ez arról szó, hogy ezentúl szükség szerint külön miniszterelnöki találkozókat is rendeznek a 17 tagállam vezetőinek. Az első ilyen csúcs márciusban lesz, amelyen már konkrét gazdasági és politikai döntéseket is hoznak csak az eurozónáról. Az ügy komolyságát az is jelzi, hogy készült egy másik dokumentum, amelyben a német kancellár és a francia elnök egy versenyképességi paktumot is javasol az eurozóna tagországainak. Lényegében ez is arról szól, hogy megerősítik az eurót.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy ezek a lépések Magyarország számára is azt jelzik, hogy nem dughatjuk homokba a fejünket. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "nagy hullámok közelednek az európai gazdaságok felé, és mielőtt a hullámok ideérnek, meg kell erősíteni a hajót". Világosan látszik, hogy az eurozóna tagállamai is erre készülnek. Mint mondta: "együtt hajózunk, de hogy kinek sikerül megerősítenie a hajóját, kit sodor el a víz, ki süllyed el, az mindenkinek a saját dolga. Segítjük egymást, zászlójeleket adunk, koordinálunk, de mindenkinek a saját hajóját kell megerősítenie". Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezért szerdán a meglévő források átcsoportosításával egy 250 milliárd forintos stabilitási alap létrehozását kezdeményezte - a költségvetésen belül, de annak keretszámait nem érintve -, hogy "sikeresen átvészeljük a hullámverést". Orbán Viktor elmondta: az előterjesztés várhatóan hétfőn kerül az asztalára és reményei szerint aznap alá is írhatja. A kormányfő azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy a 250 milliárd forintot honnan vonják majd el, de hozzátette: akkor is aláírja, ha a Miniszterelnökség költségvetését érinti.

Az euró bevezetésével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: azért nem mond céldátumot, mert nem akarja az országot újra megalázó helyzetbe hozni. Orbán Viktor elmondta: 2001-ben még reálisnak tűnt, hogy Szlovéniával együtt Magyarország is csatlakozik az eurozónához, hiszen a GDP 52 százalékát tette ki az államadósság, 3 százalék körül volt a hiányunk, az infláció pedig a 4-5 százalékos tartományban mozgott. Tehát Magyarország az eurózónához való csatlakozás tekintetében "dögösen állt" - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: ehhez képest most van egy 80 százalékos államadósságunk, vért izzad Magyarország, hogy a hiány 3 százalék alatt maradjon és az infláció is úgy-ahogy tartható. A helyzet most lehangoló. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a csillagok mostani állása szerint 2020 előtt itt eurócsatlakozást nem lehet elképzelni".

Az Európai Tanács brüsszeli ülésével kapcsolatban a miniszterelnök azt is elmondta: a 27 tagállam vezetői olyan döntéseket hoztak, amelyek 20 évre mehgatározzák az EU energiapolitikáját. Megállapodtak abban, hogy létrehozzák az egységes uniós energiapiacot, amelybe a gáz-, az áram és az olajpiac is beletartozik. Döntés született arról is, hogy a külső energiafüggést fel kell számolni, ezért minden tagállamnak legalább két, egymástól független forrásból kell ellátnia a saját nemzetgazdaságát. Megállapodtak abban is, hogy észak-déli energiafolyosó és a Nabucco gázvezeték építését felgyorsítják és kiépítik a déli energiaszárnyat is. Orbán Viktor szerint mindez Magyarország számára is fontos, hiszen jelenleg nagyban függünk az orosz gáztól. Ha a tervezett beruházások megvalósulnak, akkor Magyarországnak lesz egymástól független energiaforrása az Adria, a Fekete-tenger és a Balti-tenger felől is.

(FH)