A narkolepsziával hozzák kapcsolatba a H1N1 oltóanyagot

2011. február 8. - 15:01 | Külföld
12 országból érkeztek jelentések arról, hogy a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyag álomkórt okozhat, főleg gyereknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette, hogy 12 országból érkeztek jelentések arról, hogy a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyag álomkórt okozhat, főleg gyereknél. A szervezet tudósai szerint az eddig elvégzett vizsgálatok eredményei alapján nyomozást kell indítani az oltásokkal kapcsolatban.

A WHO védőoltások biztonságosságával foglalkozó bizottsága egy finn kutatás adatai alapján egyetértésre jutott abban, hogy további vizsgálatokat kell elvégezni narkolepszia és a Pandemrix nevű H1N1-oltóanyag valamint más oltások kapcsolatáról. A WHO közlése szerint korábban egyszer sem találtak kapcsolatot az alvászavar kialakulásának megnövekedett kockázata, és védőoltások között.

A GlaxoSmithKline által gyártott Pandemrix lehetséges veszélyeire először egy finn vizsgálat hívta fel a figyelmet. A vizsgálat eredményei szerint kilencszer nagyobb eséllyel lettek narkolepsziásak a védőoltást kapott gyerekek.

A WHO keddi közlése szerint legalább 12 országból jeleztek megnövekedett narkolepsziás eseteket 2010 augusztusa óta. Az alvászavaros esetek száma különösen Svédországban, Finnországban és Izlandon növekedett. A WHO adatai szerint 47 országban alkalmazták a Pandemrixet a 2009-2010-es influenzaszezon alatt.

fh