Bíróság előtt a korbácsolásba belehalt kislány ügye

2011. február 10. - 15:55 | Külföld
A gyereket az iszlám törvénykezés, a sarija nevében korbácsolták meg nyilvánosan falujának öregjei, mert azzal vádolták, hogy lefeküdt az unokatestvérével.

Mint kiderült, a sarija nevében 100 korbácsütést kellett volna elviselnie a kislánynak. A büntetést végrehajtó öregek sorfala között elvonulva azonban félúton összeesett és elájult. A gyerek kórházba vitték, ahol hat nappal később meghalt. Állítólagos szeretőjét, az unokatestvérét szerdán őrizetbe vették.

Hatalmas botrányt keltett az ázsiai országban az ügy, amely végül a Felső Bíróság elé került. A botrányt az váltotta ki, hogy a családnak megküldött első boncolási eredmény nem mutatott ki külsérelmi nyomokat, ami korbácsolás esetén képtelenség. Az esetet felkapta a sajtó, jogvédő aktivisták pedig bírósághoz fordultak.

A rendőrség ezután gyilkossági ügyben indított nyomozást. A második boncolás már kimutatta, hogy belső vérzés következtében halt meg a kislány. A bíróság emiatt azonnal letartóztatta a tanúként beidézett egyik falubeli idős férfit, aki megszervezte a gyerek megkorbácsolását. A csütörtöki bírósági meghallgatáson a gyerek szüleit és az első boncolást végző orvost hallgatták ki még tanúként.

A bangladesi jogásznők nemzeti egyesülete szerint a helyi hatóságok, beleértve a rendőröket, kormányzati tisztségviselőket el akarták tusolni az ügyet. A bíróság a csütörtökön arról is döntött, hogy az egyik rendőr kapjon fegyelmi büntetést.

(FH)

Címkék: erőszakolás, muszlim