WHO: Többet kell tenni az alkoholfogyasztás ellen

2011. február 14. - 12:16 | Külföld
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint szigorúbb szabályozásokat kell bevezetni az alkoholfogyasztás ártalmainak csökkentésére. A szervezet adatai szerint évente 2,5 millió ember hal meg az egész világon alkoholfogyasztáshoz köthető okok miatt. Ez az összes haláleset majdnem négy százaléka.

A WHO alkoholfogyasztásról szóló jelentésében kijelenti, hogy bár sok ország tett lépéseket a szeszfogyasztás egészségügyi kockázatainak csökkentésére, "egyértelműen sokkal többet kell tenni". A szervezet közlése szerint 1999 óta legalább 34 ország hozott olyan szabályokat, amelynek célja a káros alkoholfogyasztás csökkentése.

A WHO szerint egyebek mellett az alkoholos italokra kivetett különadó, a szeszes italok reklámozásának tiltása, az alkoholt árusító helyek csökkentése valamint az italfogyasztási korhatár megemelése segíthet a káros hatások csökkentésében.

A szervezet adatai szerint az egész világon a halálesetek majdnem négy százaléka köthető az alkoholfogyasztáshoz. Férfiaknál ez 6,2 százalék, míg a nőknél 1,1 százalék. A 15 és 29 év közötti korosztályban történt halálesetek kilenc százalékát okozza az alkohol, a WHO adatai szerint.
A legfrissebb, 2005-ös adatok szerint fejenként átlagban 6,13 liter tiszta alkoholt fogyasztottak a 15 évnél idősebb emberek az egész világon. Magyarországon ez a szám 16,3 liter volt.

Annak ellenére, hogy a szeszfogyasztás az egész világon elterjedtnek számít, az emberek többsége nem iszik alkoholt. A WHO adatai szerint 2005-ben a férfiak majdnem fele, és a nők kétharmada nem fogyasztott alkoholt.

FH/para