Az egyiptomi vezetők vagyonának befagyasztását szorgalmazza az Európai Parlament

2011. február 17. - 19:22 | Külföld
Állásfoglalásban kéri az Európai Parlament az uniót az Egyiptommal kapcsolatos politikai és pénzügyi stratégia átértékelésére a demokratikus átmenet és a szabad választások megszervezése érdekében.

A képviselők indítványozták az állami pénzalapok elsikkasztásáért felelős egyiptomi vezetők vagyonának befagyasztását is. Korábban ezt a tagállami vezetők közül többen is elvetették.

Az Európai Parlament szerint Hoszni Mubarak elnök távozása "új távlatokat nyitott az egyiptomi politikai átalakulásban", az ország fegyveres erőinek pedig konstruktív szerepet kell játszani a politikai folyamatokban, biztosítva a szabad választásokat és a béke fenntartását Izraellel. Az Egyiptom stabilitásáért folytatott harc során az EU és déli szomszédainak kapcsolataiban sokszor háttérbe szorult a demokrácia, a társadalmi igazságosság és az emberi jogok védelme - hangzott el Strasbourgban. Ezért most az EP biztosítaná, hogy könnyebb legyen felfüggeszteni az emberi jogok megsértése esetén a harmadik országokkal kötött társulási megállapodásokat.

(Független Hírügynökség)