A magyar internetezők többsége ellenzi a gyerekek után járó szavazati jogot

2011. február 20. - 17:16 | Külföld
Az internetezők jelentős hányada, 70 százalékuk nem támogatja, hogy bevezessék a gyermekek után járó szavazati jogot Magyarországon. A Véleményvezér blog közvéleménykutatása nem reprezentatív, de a szerkesztők szerint mindenképpen tanulságos.

Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke javaslatára a siófoki frakciülésen ismét előkerült Révész Máriusz évekkel korábbi javaslata, amely szerint a családok gyermekenként egy pluszszavazattal élhetnének a választásokon. Az Európai Parlament képviselője azzal érvelt, hogy az új alaptörvényben meg kell jelennie a fenntartható fejlődésnek és el kell dönteni, hogy a jövő nemzedékének előrehozzák-e ezt a jogosultságát. Szájer József véleménye szerint a szülők el tudják dönteni, hogy mi a gyermek érdeke, ugyanakkor hozzátette: a javaslatot nem feltétlenül elfogadásra, de megfontolásra tette, és a kérdést nemzeti konzultációra bocsátják.

A Véleményvezér című politikai blog szerkesztőségét megosztotta a kérdés, ezért a héten három cikkben járták körül a témát. Bemutatták az érveket és ellenérveket, majd a hétvégén megszavaztatták az olvasóikat. A vasárnapi blogbejegyzés szerint a kérdésre rekordszámú, 15 ezer szavazat érkezett, ám a szerkesztők hangsúlyozzák, hogy a felmérés nem reprezentatív, csupán házi használatra készült. Ennek ellenére úgy vélik, hogy az eredmény így is tanulságos.

A blog olvasóinak többsége, 70 százaléka válaszolta, hogy egyértelműen nem támogatja a szavazati jog kiterjesztésének mostani ötletét. További 8 százalék az "inkább nem"-opciót választotta. A támogatók aránya összesen 17 százalék volt, ebből 9 százalék "egyértelműen", 8 százalék "inkább" támogatja a felvetést. A hezitálók aránya 5 százalék.

A szavazás eredményéről bővebben: http://velemenyvezer.blog.hu/

FH/para