LÍBIA: Két és fél éves csúcson az olajár

2011. február 24. - 15:00 | Külföld
A Brent északi-tengeri nyersolajának jegyzési ára múlt szerdán törte át a 110 dollárt, miután Líbiában erőszakkal kezdték leverni a rendszerellenes megmozdulásokat.

New Yorkban eközben 103,41 dollárra emelkedett a nyersolaj jegyzési ára, ilyen magasan utoljára 2008 szeptemberében volt. Az olaj ára tovább emelkedhet a líbiai események miatt - mondta Dave Hart, a Westhouse Securities elemzője. Délelőtt a Brent ára a rekordmagasságból némileg visszaesett, 117 dollárra, de ez is 5,76 dollárral több, mint a szerdai záráskor volt. New Yorkban 101,7 dollárra esett vissza a hordónkénti jegyzési ár, ami 3,6 dollárral magasabb, mint egy nappal korábban.

Az ENI nevű olasz olajcégnek - amely a külföldi energiavállalatok közül a legnagyobb érdekeltségekkel van jelen Líbiában - ötven százalékkal kellett visszavennie az olaj- és gázkitermelésből az észak-afrikai országban a zavargások miatt. A társaság normális esetben naponta 280 ezer hordó olajnak megfelelő energiahordozót termel ki, főként földgázt, de Paolo Scaroni az óriáscég elnöke bejelentése szerint ez most visszaesett 120 ezer hordóra. A topmenedzser azt nem tudta megmondani, mikor állhat vissza a termelés a normális szintre, bár az ország Moamer Kadhafi ellenőrizte nyugati felében most is működnek a kútjaik. Az ENI kimentette külföldi munkatársait az észak-afrikai országból. A Líbiából Olaszországba történő energiaszállítást már kedden felfüggesztették.

A nagy olajcégek mind problémákkal küzdenek Líbia-szerte, mostanában inkább a biztonságra, mint a kitermelésre koncentrálnak. A német Wintershall, a francia Total és a spanyol Repsol már mind felfüggesztette a kitermelést az észak-afrikai olajállamban.

(FH)