LÍBIA: Washington nemzetközi nyomásra készül

2011. február 25. - 08:42 | Külföld
Közben Washington, Szaúd-Arábia és a Nemzetközi Energiaügynökség igyekezett meggyőzni a líbiai események miatt ideges piacot, hogy könnyedén pótolni lehet a kieső olajtermelést. Az olaj hordónkénti ára csütörtökön több piacon is száz dollár fölé emelkedett, miután visszazuhant.

Az Egyesült Államok szerint szükség van egy "azonnali" és "hatékony" nemzetközi válaszlépésre a "minden nemzetközi normát megsértő" líbiai erőszakra - közölte a Fehér Ház. A megbeszélésekkel kapcsolatban nyilatkozó tisztségviselők azt nem közölték, hogy pontosan milyen lehetséges lépésekről beszélt Obama a francia elnökkel, valamint a brit és olasz kormányfővel.

A Fehér Ház közölte, hogy "minden lehetőség az asztalon van", köztük szankciók, míg az amerikai külügyi szóvivő elmondta: az amerikai hadsereg is részt vett a helyzetről szóló megbeszéléseken. Nicolas Sarkozy francia elnök hivatala pedig közölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását fogják javasolni a líbiai helyzet miatt.

A Fehér Ház szóvivője közben igyekezett megnyugtatni a líbiai olajtermelés leállása miatt ideges piacokat, miután az olaj ára csütörtök napközben két éve nem látott magasságokba emelkedett. A nap végére azonban esni kezdett a hordónkénti ár, az egyik irányadó fajtáé, a Brenté például 111dollár környékére, elemzők szerint a Washingtonból, valamint a Nemzetközi Energiaügynökségtől, és Szaúd-Arábiából érkezett nyilatkozatok hatására. Kereskedők elmondása szerint azonban az a hamis pletyka is lefelé vitte az árakat, hogy Moamer Kadafit agyonlőtték.

Az olajcégek és elemzők közlése szerint Líbia napi 1,6 millió hordós olajtermelésének nagy része áll. Pontos információkat azonban nem lehet tudni.

(FH)