Gorbacsov milliárdokat kért Litvánia függetlenségéért?

2011. február 27. - 11:06 | Külföld
Mihail Gorbacsov pénzt kért annak idején a balti államok függetlenedéséért - írja a Kitekintő című, külpolitikával foglalkozó portál, egy svéd dokumentumra hivatkozva. Az egykori szovjet vezető ugyanakkor elítélte az állításokat, amelyek szerint több milliárd rubelt kért Litvánia függetlenségéért cserébe, szerinte akik ezt mondják, extrémen értelmezik a történelmi eseményeket.

"Ez nyilvánvalóan nem komoly. Csupán egy extrém értelmezése a Litvániában lezajlott eseményeknek, mielőtt az ország elérte volna elszakadását a Szovjetuniótól"- nyilatkozta Gorbacsov az Interfax hírügynökségének.

A dokumentumok szerint Gorbacsov 21 milliárd rubelt kért az ország függetlenedéséért 1990 márciusában. Ezen kívül állítólag kérte az egyik litván kikötőváros, Klaipéda integrálását a kalinyingrádi régióba. Az alkuról megegyezés nem született, az ország viszont elnyerte függetlenségét a Szovjetunió összeomlása előtt.

A dokumentum annak a 400 oldalas jelentésnek a részeként került nyilvánosságra, amely a balti államoknak a függetlenedésért cserébe tett ajánlatokról szól az 1990 és 1991 közötti időszakban.

FH/para