Ma kezdődik Budaházy György és a Magyarok Nyilai büntetőpere

2011. március 2. - 08:54 | Külföld
Szerdán kezdődik a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és 16 vádlott-társa büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A Magyarok Nyilai névvel elhíresült ügyben 2010 szeptemberében nyújtotta be 34 oldalas vádiratát és az azt kísérő 24 ezer oldalnyi nyomozati iratot az ügyészség a Fővárosi Bíróságnak.



A Magyarok Nyilai elnevezésű csoport tagjai a vád szerint Molotov-koktélokat robbantottak politikusok házainál, de egyikük lőtt rá Hiller István családi házára is. A vádban szereplő esetek között van fővárosi meleg szórakozóhelyek elleni támadás, Csintalan Sándor megverése, és pártirodák elleni támadások is. Az ügyet Kenéz Andrea bírónő vezetésével öt tagú bírói tanács tárgyalja majd.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekmény bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolja mint felbujtót. Az ügyészség szerint a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményeket, amelyek között a terrorcselekmény és a súlyos testi sértés bűntette mellett a kifosztás bűntette is szerepel, a Budaházy György vezette bűnszervezet tagjaként követték el. A vád szerint a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezetnek az volt a célja, hogy országgyűlési képviselőket félemlítsen meg, így is befolyásolva politikai döntéseket.

A vádirat szerint Budaházy 2007 elején hozta létre az akkor Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportját és még ebben az évben megtámadták Hiller István MSZP-s és Kóka János SZDSZ-es országgyűlési képviselők lakását. A támadásokkal egyidőben internetes közleményben figyelmeztették az országgyűlési képviselőket, hogy bárki utolérhető lehet.

A vád szerint Budaházy György utasítására a csoport 2008 elején Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Sarudon hajtott végre Molotov-koktélos támadásokat országgyűlési képviselők házai ellen. Az ügyészség szerint 2009 áprilisában egy miskolci, egy szigetvári és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak futball-labdába rejtett pokolgépeket elhelyezni, de a bombákat már nem tudták felrobbantani, mert az a rendőrség megakadályozta.

A vádiratban olvasható még az SZDSZ XI. kerületi székháza, az MSZP kispesti és kőbányai irodái, a Brodway Jegyiroda és Szilvásy György akkori miniszter nyaralója ellen intézett támadás is.

Budaházy György már több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van.