Ukrán sarki bár a Déli-sarkon

2011. március 3. - 09:56 | Külföld
Az idén 15. évfordulóját ünneplő ukrán déli-sarki Vernadszkij Akadémikus kutatóállomáson nyitott ivóban 2 dollárért kapható egy kupica vodka - adta hírül csütörtökön az ukrajnai Kárpátinfo.net hírportál. Az itt állomásozó sarkkutatók azzal tűnnek ki kutatótársaik közül, hogy nemcsak saját maguknak készítenek vodkát, hanem a turistáknak is mérnek ki belőle, szó szerinti értelmezést adva ezzel a 'sarki bár' fogalmának.

A Galindez-szigeten elhelyezkedő állomás kutatói elsősorban a légkör és az ózonréteg fizikai tulajdonságait kutatják, valamint napmegfigyeléssel, földtani ét tengerbiológiai kutatásokkal foglalkoznak. Az állomáson ugyan szigorú szesztilalom van érvényben a munkanapokon, ennek ellenére a sarkkutatók helyben főzött vodkát is előállítanak - hangzott el a TSZN híradóműsorban. A kutatóállomás ugyanis közel fekszik az egyik népszerű expedíciós turistaútvonalhoz, ezért sok vendég fordul meg náluk. Az itt kialakított bárban egy kupica vodkát 2 dollárért kaphatnak a turisták, akik számára egy kis ajándékbolt is nyílt, ahol Ukrajnára emlékeztető emléktárgyakat vásárolhatnak.

A gazdasági válság hatására sok ukrán kutató lelkesen jelentkezett a Déli-sarkvidéken végzendő munkára, annak ellenére, hogy meglehetősen szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A sarkkutatói állásra pályázóknak kiváló egészségi állapotban kell lenniük, öt év szakmai tapasztalattal, angol vagy spanyol nyelvtudással, valamint alapos számítástechnikai ismeretekkel kell rendelkezniük. Egy-egy ukrán sarkkutató havi fizetése 1000-1200 dollár körüli, ami töredéke a nyugati kollégáik jövedelmének, ezért rájuk fér a pálinkakimérésből származó aprócska bérkiegészítés.

FH/para

Címkék: Déli-sark, vodka