A botrányt okozó divattervező nélkül mutatják be a Dior kollekcióját Párizsban

2011. március 4. - 19:02 | Külföld
A Dior divatház pénteken késő délután mutatja be a párizsi divathéten legutóbbi kollekcióját, amelyet a szupersztár divattervező John Galliano még azelőtt kreált, hogy ezen a héten elbocsátották, mert részegen antiszemita megjegyzéseket tett egy párra egy bárban.

A délutáni bemutatót teljesen beárnyékolja a Galliano-botrány. Az ötvenéves divattervező bocsánatot kért viselkedése miatt, de visszautasította a vádakat és rágalmazás miatt válaszlépéseket tett. Hétfőn aztán előkerült egy videófelvétel, amelyen ugyanabban a kávéházban inzultál egy másik embert, és kijelenti, hogy "szeretem Hitlert". Ha a bírósági eljárás során a tervezőt rasszizmusban bűnösnek mondják ki, akár fél évnyi börtönre és 22.500 eurós (több mint hatmillió forintos) pénzbírságra is ítélhetik.

A Dior pénteki bemutatójára divattervezők és újságírók százai készülnek, de a divatház döntése miatt a színfalak mögé nem leshetnek be. Karl Lagerfeld, a Chanel művészeti igazgatója - akit a divatvilág legbefolyásosabb embereként is emlegetnek - eközben úgy nyilatkozott, nagyon dühös, mert a botrány hatalmas károkat okozott az egész iparágnak.

FH/para