Erős földrengés és cunami Japánban - evakuálás egy erőműnél, eltűnt hajó

2011. március 11. - 10:16 | Külföld
8,9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. Cunamiriadó a Csendes-óceánon. A Guardian értesülései szerint 19-re emelkedett a földrengés és a cunami halálos áldozatainak száma Japánban.

A Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét. A japán kormányfő szerint 10, a CNN beszámolója szerint 19 ember vesztette életét. A rengés szökőárt okozott az epicentrum közelében.A japán földrengést követően cunamiriadót rendeltek el a Csendes-óceán teljes partvidékére. A Hawaii-szigeteken lévő intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére. A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti.

A Tokiótól északkeletre fekvő Ibaraki prefektúrában egy ember életét vesztette a földrengés következtében - közölte a prefektúra kormányzója. Ez az első hivatalos megerősítése annak, hogy áldozatot is követelt a 8,8-as erejű pénteki földrengés. 

Eközben tízméteres hullámokról számoltak be a szemtanúk a japán Miyagi prefektúra legnagyobb városa, Sendai kikötőjében - közölte a Kyodo hírügynökség, amely szerint a számos lakóházat és a város repülőterének kifutópályáját is elöntötte a víz. A rendőrség szerint a szomszédos Iwate prefektúrában egy hidat mosott el a cunami.

Kan Naoto japán miniszterelnök rendkívüli tanácskozást kezdett a kormánytagokkal, és a Kyodo hírügynökség értesülései szerint a kabinet várhatóan külföldi segítséget kér a helyzet kezeléséhez.

Elérte a szökőár a japán partokat

Számos ember" megsérült a Honshu-szigeten lévő Miyagi prefektúrában, miután négyméteres hullámokkal érkező szökőár érte el a partkoat a földrengés után - közölte a japán Kyodo hírügynökség. Az állami televízió beszámolója szerint a csendes-óceáni partvidéken hajókat és csónakokat vetett partra a szökőár. Az amerikai földtani intézet eközben a korábban közölt 7,9-esről 8,8-esre módosította a földrengés erejét. A hatóságok szerint a földmozgás helyi idő szerint délután háromnegyed három körül rázta meg Japán térségét, epicentruma 125 kilométerre volt az ország keleti partjaitól.

A rengés pánikot okozott a fővárosi lakók körében, akik kimenekültek a percekig rázkódó épületekből. Tokióban több helyen is tűz ütött ki, és leállt a metróközlekedés. A földmozgás miatt a csendes-óceáni partvidéken fekvő Fukushima és Miyagi prefektúrákban lévő nukleáris reaktorok is automatikusan leálltak, és lezárták a Tokió melletti Narita nemzetközi repülőteret is.

A hírügynökség szerint a tokiói védelmi minisztérium vadászgépeket küldött a keleti partvidékre a földrengés és a cunami okozta károk felmérésére. A beszámoló szerint Miyagi prefektúrában megsérült több vasútvonal, a szomszédos Iwate prefektúrában pedig lakóépületek omlottak össze a rengés miatt. A térségben több helyen áramszünet van a leszakadt vezetékek miatt, Miyagi legnagyobb városában, Sendaiban pedig tűz ütött ki, mivel több helyen is megsérültek a gázvezetékek.

A Csendes-óceáni Cunami-figyelő Központ Japán, Kelet-Oroszország, a Fülöp-szigetek, Tajvan és a Mariana-szigetek térségére rendelte el legmagasabb szintű szökőárriadót. "Egy ilyen erősségű földrengés képes olyan pusztító szökőárt előidézni, amely az epicentrum környékét percekkel a rengést követően elönti, míg a távolabbi partszakokra órákkal később ér oda" - figyelmeztetett a központ.

Zuhannással reagált a japán tőzsde a földrengésre

Meredek zuhanásba kezdett a japán Nikkei tőzsdeindex a pénteki földrengés hatására: a zárás előtti percekben 179.95 ponttal, azaz 1,72 százalékot esett a mutató, és ezzel 10.254 ponton, ötheti mélypontján zárt. A legnagyobb tőzsdei társaságok - közte a Honda Motor és a Kyocera - 2-3 százalékos veszteséggel zárták a napot.

14:00 - Eltűnt egy hajó, legkevesebb 40 áldozat

Fedélzetén mintegy száz emberrel elsodródott egy hajó Japán közelében a földrengés okozta szökőár miatt - közölte az állami NHK televízió Miyagi prefektúra rendőrségére hivatkozva. Mint közölték, egyelőre nem tudni, hogy mi lett a sorsa az eltűnt jármű utasainak. A japán rendőrség eközben arról számolt be, hogy az eddigi információk szerint legkevesebb 40 ember vesztette életét és 39-en tűntek el a természeti katasztrófa alatt. A kórházi jelentések szerint több mint kétszáz ember sebesült meg a szerencsétlenségben. 

14:05 - Kétezer embert evakuálnak egy erőmű mellől

Mintegy kétezer embert evakuálnak a japán Fukushima atomerőmű térségéből - jelentette a Kyodo, ám az intézkedés okairól egyelőre nem közölt semmit. A hírügynökség korábban arról számolt be, hogy egy másik erőműnél, a Miyagi prefektúrában lévő Onagawa reaktornál ütött ki tűz a földrengést követően, ám nem egyértelmű, hogy fennáll-e a radioaktív sugárzás veszélye.

Előzőleg Kan Naoto japán kormányfő azt közölte, hogy nem észleltek radioaktív szivárgást a földrengés által érintett erőműveknél. Hasonlóan nyilatkozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is, amely szerint a rengés epicentrumához legközelebb álló négy nukleáris létesítmény "biztonságosan lezárt". 

FH/para