Bíróság elé állítják a magyar honfoglalási emlékművet az ukrán nacionalisták

2011. március 16. - 14:37 | Külföld
Az ukrán szélső jobboldali Szvoboda párt kárpátaljai vezetője ellenkeresetet nyújtott be a bírósághoz a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékmű elbontása érdekében - adta hírül szerdán az Ukrajina Moloda című lap.


A kereset indítványozója ugyanaz az Oleg Kucin, akire akár három évig terjedő börtönbüntetés is várhat az emlékjel megrongálásáért.A felperes szerint a hágón létesített "tákolmányt" annak idején nem csupán a hatályos ukrán jogszabályokba ütközően építették fel, hanem szándékosan provokatív célokat is szolgált, sajátos határkőként jelképezve a történelmi Nagy-Magyarország határait. Oleg Kucin szerint a honfoglalási emlékmű léte azért is megalázó az öntudatos ukránok szemében, mivel a Kárpátalja 1939-es "magyar megszállása ellen küzdő hazafiak kivégzésének helyszínén hordák össze".

Az ukrán Szvoboda Országos Egyesülés kárpátaljai szervezeteinek vezetői február végén gyújtották fel benzin és használt gépkocsi-abroncsok segítségével a vereckei magyar honfoglalási emlékművet. Elfogásukat követően az elkövetők - akiknek egyike az említett Oleg Kucin volt - beismerték tettüket. Ügyükben a rendőrségi és az ügyészségi nyomozás lezárult. Az illetékes bíróság rövidesen a társadalmi rend súlyos megsértése, illetve a társadalmi berendezkedés elleni cinikus szembeszegülés vádja alapján hoz ítéletet, amelynek letöltendő büntetési tétele három évig terjedő börtön. A gyújtogatók a történtek óta nemzeti hősökként tetszelegnek, s az ukrán rendőrség hatékony beavatkozását hazaárulásként tüntetik fel.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban a Jobbik Magyarországért Mozgalom neve összefüggésbe került az ukrán Szvoboda párttal, Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai kabinetének elnöke a Független Hírügynökséggel közölte, hogy mindennemű kapcsolatot megszakítanak az ukrán párttal, s egyben kérelmezni fogják a Szvoboda kizárását az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségéből.

FH/para