JAPÁN ATOMERŐMŰ: Pánikszerű jódtabletta-felvásárlás Dél-Koreában

2011. március 17. - 14:37 | Külföld
A fukusimai erőmű balesete miatti pánik elkerülésére figyelmeztettek a dél-koreai gyógyszerészek csütörtökön, miközben az országban a sugárbetegség kezelésére alkalmas jód felvásárlásba kezdtek az emberek.

"Egyre nő az országban a sugárfertőzés miatti aggodalom, amióta robbanás történt a japán nukleáris erőműben" - közölte a koreai gyógyszerészeti szövetség, hozzátéve, hogy a patikákat elárasztották a jódtablettát kereső vevők. A szövetség szerint a tabletta csökkenti a pajzsmirigy rák kockázatát, és képes blokkolni a radioaktív jód felvételét. Túlzott szedése azonban allergiás tüneteket okozhat.

Eközben folyamatosan terjednek az interneten a sugárzás veszélyeivel kapcsolatos feltételezések, amelyek szerint a radioaktív anyagok hamarosan elérik a Koreai-félszigetet. A hatóságok próbálják csillapítani a hisztérikus pánikot, a zűrzavart okozó téves információkat terjesztőket akár egy év börtönre is ítélhetik.

A magas sugárzás miatt használhatatlan a rendőrségi vízágyú

A magas sugárzás miatt nem használható a tokiói rendőrségtől kivezényelt vízágyú a fukusimai erőmű hűtésére és vízutánpótlására - jelentette az NHK állami televízió helyi idő szerint csütörtök este. A beszámoló szerint a jármű a sugárzásveszély miatt csak bizonyos távolságra közelítheti meg a megsérült reaktorokat, ám így túl messze kerül az épülettől, és a vízsugara nem ér el odáig.

A Kyodo hírügynökség szerint azonban különleges katonai tűzoltókocsik érkeztek a létesítményhez, amelyek beszálltak a hűtési munkálatokba. A speciális járművek jelenleg a hármas reaktor tárolómedencéjét locsolják a nagy nyomású vízsugárral. 

(Független Hírügynökség