A lengyelek többsége szerint rossz hatással lenne a pénzügyeire az euró bevezetése

2011. március 17. - 18:57 | Külföld
Az adatok szerint a válaszolók 65 százaléka gondolja, hogy bevételkiesést jelentene számára a közös valuta bevezetése, és csupán 11 százalék véli úgy, hogy a zloty lecserélése gazdaságilag előnyös lenne számára. A válaszolók 12 százaléka azt mondta, se pozitív, se negatív hatása nem lenne az euróbevezetésnek a pénztrácájára nézve.

A lengyel gazdaság egészére gyakorolt hatás kapcsán ugyanakkor már nem voltak ilyen szkeptikusak a lengyelek: a válaszolók 46 százaléka mondta, hogy véleménye szerint pozitív hatása lenne a gazdaságra nézve, és csak 27 százalékuk vélte úgy, hogy negatív hatást váltana ki a gazdaságban a közös valuta bevezetése. A megkérdezettek 7 százaléka úgy gondolta, hogy nem lenne hatással az euróbevezetés a lengyel gazdaságra, 20 százalékuk pedig nem tudott válaszolni.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott Lengyelország eredetileg 2012-ben tervezte bevezetni az eurót, ám Varsónak egyelőre nem sikerült teljesítenie az ehhez szükséges feltételeket. A lengyel kormány álláspontja szerint legkorábban 2015-ben cserélhetik euróra a zlotyt, ám hivatalos bevezetési céldátumot egyelőre nem tűztek ki.

(Független Hírügynökség)