JAPÁN ERŐMŰ: Újrakezdték a reaktorok hűtését

2011. március 18. - 09:29 | Külföld
Sikerült lefektetniük egy elektromos kábelt, már csak össze kell kapcsolniuk az erőmű rendszerével. A Fukusima erőmű környékén közben folyamatosan csökkenő radioaktivitást mérnek.

A tokiói tűzoltóság járművei megkezdték a Fukusima erőmű elárasztását, a hármas számú reaktorra koncentrálva - közölte az NHK japán közszolgálati adó. A televízió közlése szerint ötven tonna vizet locsolnak a sérült reaktorra, hogy lehűtsék a fűtőelemeket.

A tokiói tűzoltóság harminc tűzoltóautót vezényelt a sérült atomerőműhöz, valamint 140, katasztrófamentésre kiképzett különleges tűzoltót - közölte a Kyodo japán hírügynökség. Egy nappal korábban a japán hadsereg helikopterei, valamint a tokiói rendőrség vízágyúval ellátott teherautói 64 tonna vizet öntöttek a hármas reaktorra. Pénteken a hadsereg helikopterei már nem vesznek részt a vízszórásban, de azt nem közölték, hogy miért nem.

A japán kormány közlése szerint felgyorsították az erőmű áramforráshoz kötését célzó munkát - közölte a Kyodo. Egy elektromos kábelt már odavezettek a Fukusima erőműhöz. A Kyodo közlése szerint az egyes és kettes számú reaktort pénteken próbálják meg rákötni a külső hálózatra, a hármas és négyes számú reaktort pedig vasárnap. A várakozások szerint ezzel újra tudják majd indítani a hűtőrendszert, amely a földrengésben és az azt követő cunamiban sérült meg.

A Kyodo közlése szerint a radioaktív sugárzás mértéke "folyamatosan csökkent" pénteken az erőmű környékén.

(FH)