Száz éves, sportol és magyar

2011. március 19. - 14:03 | Külföld
Síel és versenyeken is indul a 100 éves, magyar származású Lou Batori. Az 1910-ben Erdélyben született sportember 90 évvel ezelőtt kötött először sílécet a lábára és azóta is, amikor tud, hódol szenvedélyének - számol be a CBS alapján a sielok.hu.

A 100 éves Lou Batori hetente háromszor síel, ezenkívül naponta 17 mérföldet biciklizik és gyakorta indul túrára oldalkocsis motorjával. A Michigan államban élő magyar sportmatuzsálem életéről a CBS tévé készített riportot. Kiderült, az erdélyi fejedelmi őssel büszkélkedő Lou Batori még Bátori Lajosként került ki 1929-ben Amerikába. Fejlesztő mérnökként szerzett diplomát, s aztán apja mellett a Batori Computer Company munkatársa lett, a komputertechnika hőskorában bonyolult navigációs számológépeket gyártottak, olyan masinákat, amelyek jóval később a Gemini űrprogramban is szerepet kaptak.



Az aktív sportéletet élő Lou Batori a hosszú élet titkára vonatkozó szokásos kérdésre azt válaszolta, hogy szívesen iszik bort, de még szívesebben Martinit.

A világ talán legidősebb aktív síversenyzője az elmúlt esztendőkben fokozatosan "kinőtt" a 70-es, 80-as, 90-es korosztály mezőnyéből, s immár a 100+ kategóriában szerepel.

Richard Lambert, a National 70+ Ski Club vezetője elmondta, hogy Amerika-szerte 21 ezer tag tartozik a szervezethez, de a 100 felettiek csoportjában csak ketten vannak, s csupán Lou Batori indul rendszeresen versenyeken, ahol a veterán sportokban megszokott úgynevezett hendikep számítás az időeredmény és az életkor kalkulációját veszik figyelembe, s ily módon mérhető össze a 75 esztendős és a 96 éves teljesítménye. A magyar matuzsálem rendszeresen érmeket szerez a versenyeken - tette hozzá.

(FH)