A fogyasztói jogokról is szavaznak ma Brüsszelben

2011. március 24. - 14:08 | Külföld
Az Európai Parlament csütörtökön szavaz a belső piaci szakbizottság módosításairól a fogyasztók jogairól szóló jogszabállyal kapcsolatban.

A fogyasztói jogokat jelenleg 27 különböző módon szabályozzák az Európai Unióban, ami a fogyasztók és a vállalkozások számára egyaránt bizonytalan helyzetet teremt a határon átnyúló kereskedelem során.

A fogyasztók jogairól szóló uniós irányelvvel kapcsolatban rekordszámú, mintegy kétezer módosítást nyújtottak be az Európai Parlament (EP) szakbizottságai elsősorban a harmonizációval kapcsolatban. A fő kérdés az volt, hogy ugyanazok a szabályok legyenek-e érvényesek az Európai Unió egész területén, vagy a tagállamok számára megmaradjon-e a lehetőség arra, hogy bizonyos területeken szigorúbb követelményeket írjanak elő. A belső piaci szakbizottság február 1-jén a vegyes megoldás mellett döntött.

Az új szabályok az üzletben, telefonon és online történő értékesítésre egyaránt vonatkoznak majd. Meghatározzák, hogy a vásárló milyen információkra jogosult az eladótól, milyen feltételek mellett történik a termék szállítása, mikor vállal a fogyasztó kockázatot, milyen elállási jogai vannak az ügylettől, illetve milyen feltételekkel javíttathat meg vagy cserélhet ki egy terméket - közölte az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint "elállás esetén a kereskedőnek vissza kell térítenie a fogyasztótól kapott valamennyi befizetést, a kereskedőnek, az áruk fogyasztóhoz történő eljuttatásának költségeit is". A módosító javaslat ezt kiegészíti azzal, hogy "kivéve a fogyasztó kifejezett kívánságára biztosított sürgősségi szállítás költségeit. A visszatérítést a fogyasztó általi kézhezvétel tagállamában legális valamennyi fizetési módban lehetővé kell tenni. Ennélfogva a visszatérítés nem történhet vásárlási utalvány vagy jóváírás formájában".

Az eredeti javaslat szerint az elállási jog hatálya alól kivételt képezhetnek azok az esetek, amikor a termék természete miatt ez nem lenne helyénvaló. Az Európai Bizottság példaként a spekulatív szerződések megkötése után jóval később szállított primőr borokat hozta, amelyeknél az érték a piac ingadozásainak függvénye. A módosító javaslat szerint akkor lehet eltekinteni az ellállási jogtól, ha annak "gyakorlása a kereskedő számára méltánytalan hátrányt jelentene". A brok mellett a szövegbe bekerültek az élelmiszerek és más, higiéniai szempontból érzékeny vagy romlandó áruk is.

(FH)