JAPÁN: Szélesítik a veszélyzónát az erőmű körül

2011. március 25. - 10:29 | Külföld
Még messzebbre küldi a japán kormány a fukusimai atomerőmű környékén élőket. Arra kérik az erőműtől 20 és 30 kilométeres távolságban élőket, hogy hagyják el a lakóhelyüket, és húzódjanak távolabb a létesítménytől.

A két héttel ezelőtti földrengésben és az azt követő szökőárban megsérült atomerőmű körüli húsz kilométeres sugarú körből már a katasztrófa után néhány nappal kitelepítettek több százezer embert. Számos külföldi kormány ugyanakkor azt javasolta a Japánban élő állampolgárainak, hogy egyelőre ne menjenek 80-100 kilométernél közelebb a nukleáris létesítményhez.

A japán kormány eddig azt tanácsolta a 20 és 30 kilométer közötti távolságban élőknek, hogy maradjanak zárt ajtók mögött, amíg meg nem oldják a nukleáris erőműben kialakult válsághelyzetet. Edano Jukio pénteki bejelentése szerint azonban a kabinet most azt javasolja, hogy a "saját kényelmük érdekében és mert növekedhet a radioaktivitás a levegőben" hagyják el otthonukat, és menjenek 30 kilométerrel távolabb. A kormányszóvivő hozzátette: a távozás egyelőre önkéntes, ám nem kizárt, hogy a hatóságok kötelező erejű evakuációt rendelnek el a térségben.

(FH)