Gyerekek ezrei éhezhetnek Budapest lakótelepein

2011. március 31. - 17:18 | Külföld
Nemcsak a vidéki kistelepülések problémája a gyerekszegénység. A fővárost is érintő lakótelepi gyerekszegénység ugyanis napjaink létező, mégis szinte alig ismert társadalmi jelensége. A Jövőbarát Alapítvány főtámogatója ezért most ösztöndíjat hoz létre a lakótelepi gyerekek továbbtanulásáért.

A Jövőbarát Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekszegénység nemcsak a vidéki kistelepülések problémája, mint ahogyan azt általában az emberek gondolják. Napjaink létező jelensége ugyanis a lakótelepi gyerekszegénység, amely a fővárost és azon belül a budai oldalt is érinti. Mivel ezt a területet az elmúlt húsz évben szinte alig kutatták, így csak becsülni lehet a lakótelepeken éhező gyermekek számát. Annyit tudni, hogy a III. kerületi kaszásdűlő lakótelepen 250 regisztrált gyermek nem enne délutánonként, ha nem kapna segítséget.

A Jövőbarát Alapítvány vezetője szerint ezeknek a gyerekeknek nincs pénze BKV-bérletre, így leginkább csak gyalog közlekednek. Legtöbbjük egészségtelenül táplálkozik, tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget csak ritkán esznek. Az egyoldalú táplálkozás miatt gyakori náluk a túlsúly és ennek ellentéte, az alultápláltság. Az alapítvány fő támogatója most ösztöndíjat hoz létre. Cél, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű lakótelepi gyerekek továbbtanulhasát segítsék.

FH/para