JAPÁN KATASZTRÓFA: Egy orosz szakértő szerint Fukusima súlyosabb mint Csernobil

2011. április 2. - 13:06 | Külföld
A japán atomerőmű-katasztrófa sokkal nagyobb, mint az 1986-os csernobili volt - állítja egy orosz szakértő. Lehet, hogy újra kellene írni az atomlétesítményekben történt baleseteket osztályozó nemzetközi skálát.

Natalja Mironova termodinamikai mérnök szerint Csernobil piszkos bomba volt, de Fukusima is az lesz, csak ez emberi és az anyagi veszteség szempontjából is nagyobb veszteségekkel. A szakértő az 1986-os szovjet baleset után lett a legnevesebb orosz atomenergia-ellenes aktivista.

A hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán eddig csak a csernobili esemény kapta a legmagasabb, hetes besorolást. Az orosz szakértő szerint viszont a mostani balesetnek ennél is magasabb értéket kellene kapnia. A japán nukleáris ügynökség négyes szintűnek sorolta a hetes skálán a fukusimai balesetet, egy francia szervezet szerint viszont legalább hatos szintet kellene kapnia.

Az orosz aktivista azért soroltatná Csernobilnál magasabb kategóriába Fukusimát, mert az ukrán városban csak egy reaktor robbant fel, és az esemény sem tartott két hétnél tovább. Japánban viszont négy reaktorral vannak nagyon komoly gondok immár három hete.

A csernobili baleset áldozatainak számáról 25 év után sincs konszenzus. Az ENSZ egy 2005-ös jelentése szerint az ukrán városban ezren szenvedtek súlyos sugárfertőzést közvetlenül a baleset után, és 134 a kárelhárításon dolgozó munkás halt meg még ugyanabban az évben a radioaktív sugárzás okozta betegségekben. A jelentés szerint a katasztrófa óta több tíz-, de lehet, hogy több százezer ember halt meg a radioaktivitás okozta különféle rákbetegségekben.

Az Egyesült Államokban előadókörúton lévő Natalja Mironova szerint hatszázmillió ember egészségére volt hatással az 1986-os robbanás, ez kilencszer több mint az első és a második világháború összes áldozatának száma. A szakértő egy tanulmányt is idézett, amely szerint 2015-re a világnak kilencbillió dollárjába (1.691.000.000.000.000 forint) kerülnek Csernobil egészségügyi, gazdasági és természeti következményei.

Radioaktív víz jutott az óceánba

Nagy sugártartalmú víz szivárgott a Csendes-óceánba szombaton a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban megsérült Fukusima 1 atomerőből - jelentették be a japán nukleáris biztonsági ügynökség munkatársai.

A radioaktív anyagokat tartalmazó víz az egyik reaktor újonnan felfedezett repedésén keresztül szivárgott az egyik szerelőaknába, onnan pedig az óceánba - mondta Nisijama Hidehiko, az ügynökség szóvivője. A most megtalált, húszcentis repedést betonnal próbálják tömíteni, hogy megszűntessék a sugárzó víz szivárgását. "Ez a rés csak az egyik forrása lehet a tengervíz-szennyeződésnek, nem kizárható, hogy további repedések is vannak. Ezeket olyan gyorsan meg kell találni, ahogy csak lehet" - mondta Nisijama.

A mérések ezer miliszievert sugárzást mutattak a levegőben a szivárgás helyszínén, már ötszáz miliszievertnyi radioaktivitásnál komoly kockázata lehet a rákbetegség kialakulásának. Szakértők szerint egyébként a sugárzás a tengervízben gyorsan felhígul, és csak kevés hatással lesz a környezetre.

Azt még nem tudni, hogy a mentesítésen dolgozó munkások közül bárki szenvedett-e most sugárfertőzést. Az erőmű harminc kilométeres körzetéből már korábban kitelepítették a teljes lakosságot. 

(Független Hírügynökség)