LÍBIA: Kadhafi két fia már tervezi az átmenetet, de csak ők...

2011. április 4. - 14:09 | Külföld
Moamer Kadhafi líbiai vezető fiai közül legalább kettő - Szaif és Szaadi - támogatja az átmenetet egy alkotmányos demokráciába - írta vasárnap a The New York Times, emlékeztetve, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy támogatják apjuk elmozdítását a hatalomból.

A lap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a tervek szerint az átmenetet Szaif al-Iszlam Kadhafi vezetné. Az azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy a 68 éves Moamer Kadhafi is támogatja-e a politikai átmenetre vonatkozó javaslatot. A két fiú apjuk nélkül szeretné a változtatásokat az országban - mondta a lapnak a testvérek egy közeli ismerőse, aki szerint Szaif és Szaadi "hamar fellendítenék az országot".

A The New York Times beszámolója szerint Kadhafi hét fiúgyermeke között régóta ellentét feszül az ország majdani irányítása miatt. Míg Szaif és Szaadi egy gazdaságilag és politikailag nyugati stílusú országot szeretne kialakítani Líbiában, addig két másik fiú, Kamisz és Mutuasszim inkább maradna apjuk keményvonalas országvezetési stílusánál.

A líbiai felkelők által létrehozott Nemzeti Tanács ugyanakkor elutasítja, hogy Moamer Kadhafi fiai vezessék az alkotmányos demokráciába átvezető folyamatot. "A tanács teljes mértékben elutasítja ezt" - jelentette ki a felkelők fellegvárának számító Bengáziban tartózkodó Samszeddin Abdulmelah szóvivő, hozzátéve: "Kadhafinak és fiainak távoznia kell a diplomáciai egyeztetések megkezdése előtt."

FH/para