JAPÁN: Importtilalom is súlyosbítja a gazdasági visszaesést

2011. április 5. - 18:14 | Külföld
India az első ország, amely teljes importtilalmat vezetett be a Japánból származó élelmiszerekre.

Az indiai kormány három hónapos tiltást vezetette be kedden a Japánból importált élelmiszerekre, a radioaktív szennyezés veszélye miatt. India az első ország, amely teljes importtilalmat vezetett be a Japánból származó élelmiszerekre. Más országok eddig csak a sérült erőmű közeléből származó élelmiszereket tiltotta ki.

Az indiai kormány közlése szerint az exporttilalmat azért kellett bevezetni, mert a sérült Fukusima atomerőműből kiszabaduló radioaktiv sugárzás Japán más részein is terjed, és az a japán élelmiszerlánc további radioaktív szennyezését okozhatja.

A japán élelmiszerekre kivetett behozatali tilalmat a három hónap letelte után meghosszabbíthatják a hatóságok, ha addig nem csökken a radioaktív szennyezés veszélye - közölte az indiai kormány. Az indiai élelmiszerbiztonsági hatóság pedig heti rendszerességgel felülvizsgálatot fog tartani a japán élelmiszerekkel kapcsolatban.

India az első ország, amely teljes tilalmat vezetett be a Japánból származó élelmiszerekre. Más országok, mint Tajvan, Kína, Szingapúr és az Egyesült Államok csak részleges behozatali tilalmat vezetett be.

India kis mennyiségű feldolgozott élelmiszert, gyümölcsöt és zöldséget importál Japánból.

fh