JAPÁN ERŐMŰ: A legmagasabb szintre emelték a vészhelyzetet

2011. április 12. - 11:13 | Külföld
A japán hatóságok kedden a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a Fukusima atomerőműben történt baleset minősítését. A 7-es kategóriába eddig csak a csernobili katasztrófát sorolták. A japán atombiztonsági hatóság szerint a két eset azonban jelentősen különbözik.

Japán az eddigi ötösről emelte a legmagasabb, hetes szintre a Fukusima atomerőműben történt baleset minősítését, a nukleáris események besorolására használt nemzetközi INES skálán. Az 5. szintű esemény "telephelyen kívüli kockázattal járó baleset", míg a hetes "nagyon súlyos baleset", amelynél fennáll az "akut egészségkárosodás lehetősége", és több országot is érinthet.

Eddig csak az 1986-os csernobili atomerőműben történt balesetet érte el a hetes szintet az INES-skálán. A japán atombiztonsági hatóság szerint azonban a két eset nagyon különbözik. A fukusimai erőműből kiszabadult radioaktív anyag mennyisége csak tíz százaléka a csernobilinak, ahol a fukusimai erőműtől eltérően reaktorrobbanás is történt - közölte a japán atombiztonsági hatóság.

Két erős utórengés

Két erős, a Richter-skála szerinti hatos erősségűnél nagyobb utórengés rázta meg kedden Japánt. Egyik rengés után sem kellett kiadni cunamiriadót. A március 11-i, kilences erősségű földrengést követően több mint négyszáz ötösnél erősebb utórengés történt a távol-keleti szigetországban.

Az első, a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű utórengés helyi idő szerint reggel nyolc óra után pár perccel történt a japán főváros közelében - közölte az amerikai földtani intézet. A 13 kilométer mélyen történt rengés epicentruma 77 kilométerre keletre volt Tokiótól.

A rengést miatt Tokióban kilengtek az épületek és ideiglenesen leállt a metróközlekedés. A közeli Narita nemzetközi repülőtéren az ellenőrzések idejére lezárták a kifutópályát, de azóta már újranyitották - közölte a Kyodo japán hírügynökség.

A második, az amerikai földtani intézet mérése szerint hatos, a japán meteorológiai intézet szerint azonban 6,3-es erősségű rengés a sérült Fukusima atomerőműtől hetven kilométerre délre történt, 11 kilométeres mélységben. Cunamiriadót nem kellett kiadni a helyi idő szerint délután két óra után történt rengés miatt, amely Tokióban is érezhető volt. Az erőműnél dolgozó munkásokat evakuálták.

(Független Hírügynökség)