Egy-két évet csúszhat Románia euróövezeti csatlakozása

2011. április 16. - 11:54 | Külföld
Felülvizsgálja a román kormány az euróövezethez való csatlakozás hivatalosan bejelentett 2015-ös céldátumát - írja a Kitekintő. Az elemző portál szerint ennek eredményeképpen várhatóan 1-2 évvel kitolják a közös pénz romániai bevezetését.

Traian Băsescu államfő a héten Észtországban tett látogatása alkalmával jelentette ki, hogy az elkövetkező időszakban tárgyalásokat kezdeményez a kormány, a jegybank és az elemzők között arról, hogy az ország érdekeit szolgálja-e, ha továbbra is ragaszkodnak a 2015-ös dátumhoz. Băsescu szerint a gazdasági válság tanulságai kényszerítik rá Romániát arra, hogy felülvizsgálja jelenlegi álláspontját, amely a minél hamarabbi csatlakozást tartja szem előtt.

Az államfő szavaiból kiderült: vagy nem tartja a kormány a 2015-ös céldátumot, vagy olyan szintre emeli a gazdaság teljesítőképességét, amely az eurózónán belül is biztosítja az ország versenyképességét. Hozzátette azonban, hogy a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésének jelenlegi üteme lehetővé tenné az euró bevezetését akár az eredetileg előirányzott időben is.

Sajtóinformációk szerint a kormány tervei szerint az árfolyamstabilitás fenntartása érdekében csak 2016-ban vagy 2017-ben vezetnék be a közös pénzt Romániában.

(Független Hírügynökség)

Címkék: EU, euró, euró bevezetés