Felhagyna az erőszakkal az ETA baszk terrorszervezet

2011. április 16. - 18:25 | Külföld
Véget vetne a spanyolországi fegyveres harcnak az ETA baszk szakadár mozgalom. A szervezet szerint szombati tűzszüneti felhívását nem szabad a gyengeség jeleként értékelni.

Az ETA tavaly januárban is azonnali, ellenőrizhető tűzszünetet hirdetett, de José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök visszautasította azt és a szervezet azonnali feloszlását követelte.

A mostani békeajánlatot valószínűleg az elmúlt napok ellencsapásai miatt hirdették ki. Ennek során a spanyol hatóságok letartóztatták a szervezet több, terrorizmussal gyanúsított tagját, kettejüket közülük egy franciaországi lövöldözés után, ráadásul a rendőrök megtalálták a szervezet robbanóanyag-raktárát is, benne 1,6 tonna robbanószerrel.

Az ETA szintén betiltott politikai szárnya, a Batasuna már korábban az erőszakos szeparatista megmozdulások befejezésére szólított fel.

A terrorszervezet 829 ember haláláért felel az elmúlt negyven évben. Az ETA robbantásokkal, lövöldözésekkel és fegyveres támadásokkal próbálta kikényszeríteni a Spanyolország északi tengerpartján lévő Baszkföld elszakadását. A 2006-os azonnali tűzszünet mindössze kilenc hónapig tartott.

FH/para

Címkék: ETA, terrorizmus