Kétmilliárdos lakásokat vesznek Londonban a kínaiak

2011. április 17. - 18:24 | Külföld
A pekingi kormány által bevezetett lakáspiaci szigorítások miatt az európai piacok felé fordulhatnak a kínai ingatlan-befektetők - írta a ChinaDaily-re hivatkozva a Kitekintő külpolitikai szakportál. A kínai napilap szerint a kedvező árfolyamok, a rugalmas bevándorlási politika és az európai ingatlanpiaci helyzet jelentősen növelte a kínai vállalkozók befektetési kedvét.

A Knight Frank LLP felmérése szerint immár a kínaiak a legfőbb külföldi ingatlanvásárlók az angol piacon, az elmúlt egy évben a London központjában lévő lakásokra darabonként átlagosan 6,5 millió fontot (1,95 milliárd forintot) költöttek távol-keleti üzletemberek.

A kínai vásárlások növekedését az európai ingatlancégek is próbálják ösztönözni, a pekingi tavaszi nemzetközi ingatlan-kiállításon a kontinens 105 vállalata képviseltette magát.

A GroupM Knowledge adatai szerint Kínában csaknem egymillió állampolgár vagyona haladja meg a tízmillió jüant (283,5 millió forintot), ez 9,7 százalékkal több, mint az előző évben volt.

A kínai milliomosok számának növekedésével mind a befektetési, mind a letelepedési célú európai ingatlanvásárlások tovább nőhetnek. Ráadásul a pekingi kabinet a közelmúltban korlátozásokat vezetett be az ottani lakás- és jelzálogpiacon, mert mind a kínálat, mind az árak jelentősen emelkedtek, ez pedig elemzők szerint akár az amerikai ingatlanpiaci- és hitelválsághoz hasonlító helyzethez is vezethetett volna.

FH/para