Pizza is rendelhető mostantól az oroszországi fogházakban

2011. április 20. - 15:20 | Külföld
A belső rendszabályok enyhítése után mostantól akár pizzát is rendelhetnek az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak és vádlottak az oroszországi vizsgálati fogházakban - adta hírül az ukrán Korreszpondent internetes hírújság. Az ítélethirdetésig az őrizeteseket személyi szabadságukon kívül gyakorlatilag mindazon jogok megilletik, mintha szabadlábon lennének.

A pizzarendelésen kívül a az előzetesben lévők olyan fizetett szolgáltatásokat is igénybe vehetnek többek között, mint például a cipészet, a fodrászat, a közjegyzői vagy orvosi szolgáltatások. Arról hogy az elszámolás miként történik majd - készpénzben vagy felírásra - , még folyik némi vita.

A vizsgálati fogházakban az őrizeteseket szigorúan tilos letegezni, kijár nekik a polgártárs megszólítás, és nekik is ugyanígy kell szólítaniuk az őröket. A rendszabályok módosításával a bentlakók jogot szereztek a megszakítatlan, teljes értékű alváshoz is, ami a 22 órás lámpaoltástól reggel 6 óráig kijár, bár a pontos időpontok meghatározásához az ország különböző szegleteiben lévő fogházak vezetői, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, némi szabad kezet kaptak.

FH/para