Schmitt Pál hétfő délben aláírja az új magyar alkotmányt

2011. április 21. - 17:00 | Külföld
Hétfőn 12 órakor a Sándor-palotában írja alá a magyar köztársasági elnök az új alkotmányt. Délután ünnepélyesen forgalomba bocsátja az államfő az alaptörvény tiszteletére készített alkalmi bélyegblokkot.

Az alkotmány hétfői aláírását a közszolgálati média élőben közvetíti - közölte csütörtökön a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az aláírás a hivatal megfogalmazása szerint nem sajtónyilvános, vagyis újságírók nem lehetnek a helyszínen, csak a köztelevíziók közvetítik az eseményt.

Az aláírás után, 14 órakor az államfő Horváth Gergely Domonkossal, a Magyar Posta igazgatóságának elnökével ünnepélyesen bocsátja forgalomba azt az alkalmi bélyegblokkot, amellyel a Magyar Posta köszönti Magyarország új alaptörvényét. A helyszín itt is a Sándor-palota, de tévés közvetítés erről várhatóan nem lesz.

Schmitt Pál 19 órától ünnepi köszöntőt mond a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol ünnepi hangversenyt rendeznek az alkotmány aláírása alkalmából. Az eseményt a köztévék élőben közvetítik.

A budapesti hangversennyel egy időben gálaesetet rendeznek hétfőn nyolc vidéki helyszínen és Kolozsvárott. Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Szombathelyen, Győrött, Békéscsabán, Kecskeméten és Kolozsvárott is kivetítőkön közvetítik majd az államfői beszédet. Ezután mind a tíz helyszínen egy időpontban csendül fel Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa.

A gálaestek második része helyszínenként eltérő lesz. A Művészetek Palotájából a Magyar Televízió, a Kolozsvári Magyar Operaházból a Duna TV közvetíti élőben a gálaestet, a szünetben pedig körkapcsoláson mutatják be a többi nyolc helyszínen zajló eseményeket.

A Művészetek Palotájában tartandó gálaest költsége 24 millió forint, a többi kilenc helyszínen pedig helyszínenként átlagosan 7 millió forint, ezt a központi költségvetésből fedezik - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium csütörtöki közleményében.

Pécsett a Kodály Zoltán Kulturális Központban, Miskolcon a Művészetek Házában, Debrecenben a Bartók Teremben, Szegeden a Nemzeti Színházban, Szombathelyen szintén a Bartók Teremben, Győrben a Richter János Hangversenyteremben, Békéscsabán az Evangélikus Kistemplomban, Kecskeméten a Katona József Színházban, Kolozsvárott pedig a Kolozsvári Magyar Operaházban rendezik a gálát.

Schmitt Pál köztársasági elnök március végén az alkotmány aláírásával kapcsolatban még úgy nyilatkozott: szeretné, ha az aláírás ünnepélyes és méltó helyen lenne, amire majd az emberek szívesen emlékeznek. Példaként Esztergomot és Székesfehérvárt említette akkor.

(FH)