Lukasenko "lekecskézte" Barrosót

2011. április 27. - 13:47 | Külföld

Kecskének nevezte az Európai Bizottság elnökét Alekszandr Lukasenko egy rögtönzött sajtótájékoztatón, amelyen az újságírók arról kérdezték a fehérorosz elnököt, hogy miért nem vesz részt a csernobili atombaleset alkalmából rendezett ukrajnai megemlékezésen - adta hírül az Interfax-Belarusz hírügynökség.

Lukasenko élesen reagált José Manuel Barroso azon kijelentésére, amelyben az EB elnöke leszögezte, hogy csak akkor hajlandó részt venni az atombiztonságról rendezett kijevi tanácskozáson, ha azon nem lesz jelen Fehéroroszország első embere.

- Ami az olyan kecskéket illeti, mint Barroso és mások... Na de, kicsoda is az a Barroso? Volt egy Barroso Portugáliában, akit elkergettek, majd találtak egy állást neki az Európai Bizottságban - fakadt ki Lukasenko. - Én a legkevésbé sem figyelem, mit fecsegnek az eurócsinovnyikok. Több ezer van belőlük.

A csernobili atombaleset 25. évfordulója alkalmából a robbanás helyszínén tartandó szerdai ukrán-orosz-fehérorosz háromoldalú megemlékezésen való részvételét pedig Alekszandr Lukasenko azzal az indokkal utasította vissza, hogy nem akar Medvegyev orosz és Janukovics ukrán elnök háttérénekese lenni. Mint mondotta, az említett személyiségek csak a kerek évfordulók alkalmából mernek elutazni a katasztrófa sújtotta övezetbe, hogy pár percig tetszelegjenek a kamerák előtt. Ő maga viszont évente hosszú heteket tölt el a Csernobillal közvetlenül szomszédos fehéroroszországi régiókban, igyekezve megoldást találni az ottani problémákra.

Az orosz szidalmazási szóhasználatban a "kecske" kifejezés egyébként leginkább a szarvasmarhákkal történő összehasonlításnak felelne meg a magyar nyelvben.

fh