Tömegverekedés Gyöngyöspatán, a cigányok háborús pszichózisban élnek

2011. április 27. - 11:37 | Külföld
Több embert előállított a rendőrség kedden késő este Gyöngyöspatán, miután verekedés tört ki helybeli romák és a Véderő tagjai között. Az ügyben csoportos garázdaság miatt indult eljárás, de még nem tudni, hogy az előállítottak közül hányan lesznek gyanúsítottak.

A rendőrség adatai szerint három sérültet vitt el a mentő, de Farkas Pál roma referens szerint négy ember sérült meg, köztük egy 13 év körüli roma gyerek. A sérültek között romák és a velük összetűzésbe került csoport tagjai is vannak.

A romák szerint egyébként egész nap provokálták őket, majd ismeretlenek kővel törtek be egy ablakot, és egy fiatal cigány fiút is bántalmaztak. Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka ezzel szemben úgy tudja, négy gyöngyöspataira támadtak rá ok nélkül a romák. Éjszaka Gyöngyöspatára érkezett Horváth László, megyei kormánymegbízott is, aki úgy fogalmazott: ideje lenne véget vetni a politikai katasztrófaturizmusnak.

Averekedés után egyébként 150-200 rendőr jelent meg a településen és körülzárták a cigánysort, ezután már rendbontás nem történt.

Az éjszaka Gyöngyöspatára ment a Társaság a Szabadságjogokért több munkatársai és interjúkat készítettek a romákkal. Egyik csoportjuk ugyanis bejutott az elzárt részre, míg más munkatársaik azokat a romákat kérdezték, akik nem a cigánysoron laknak. A romák azt mondták, hogy az ő bejelentéseiket érzésük szerint nem veszi komolyan a rendőrség. Példának hozták, hogy néhány napja az egyik romák lakta ház ablakait bedobták és szerintük a körzeti megbízott annyit mondott, hogy a sértett menjen be másnap feljelentést tenni. A bizonyítékul szolgáló köveket pedig letette az utcán - mondta a Független Hírügynökségnek Juhász Péter, a TASZ munkatársa.

Azok a romák, akiknél Juhász Péter járt, szavai szerint gyakorlatilag háborús pszichózisban élnek. Majdnem mindegyikük azt mondta, hogy elhagyná a települést. A jogvédő szerint akik ott születtek, ott élnek, csak azért kényszerülnének elköltözni, mert cigányok - ez a náci időkben történtekkel egyenértékű eseménysor - mondta.

fh