II. János Pál pápa boldoggá avatási szertartásának menetrendje

2011. április 30. - 18:52 | Külföld
Vasárnap avatják boldoggá a Vatikánban II. János Pál pápát. Az ünnepségek azonban már szombat este elkezdődnek.

A boldoggá avatási ünnepségek szombat este nyolc órakor kezdődnek egy virrasztással a Circus Maximusban. A két órán át tartó eseményen felszólal Marie Simon-Pierre francia nővér, akinek meggyógyulását a Parkinson-kórból II. János Pál halála utáni csodatételének nyilvánították.

A vatikáni hatóságok vasárnap reggel fél hatkor kezdik el beengedni a hívőket a Szent Péter térre, ahova a rendezők nagyjából fél millió embert várnak.
Reggel kilenc órától János Pál egyik kedvenc, Szűz Mária tiszteletére mondott imáját éneklik majd több nyelven is.

A hivatalos szertartás délelőtt 10 órakor kezdődik a téren. XVI. Benedek pápa egy imával fogja boldoggá avatni János Pált, akinek képét mindeközben leengedik a Szent Péter Székesegyház homlokzatára.
Fél egykor a pápa, majd utána a zarándokok róhatják le tiszteletüket II. János Pál koporsója és ereklyéje előtt a Szent Péter Székesegyházban.

Hétfőn hálaadó misét tartanak a Szent Péter téren, amelyet Tarcisio Bertone Vatikán államtitkára celebrál. II. János Pál koporsóját ezután a Szent Péter Székesegyházban, Michelangelo híres szobra, a Pieta mellett helyezik el.

A vasárnapi ünnepségen 87 nemzetközi delegáció vesz részt. Köztük lesz a magyar kormány küldöttsége is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vezet, tagjai közt pedig ott lesz Tarlós István, Budapest főpolgármestere is.

FH/parameter