A szabadságjogokért, a kisebbségek jogaiért áll ki a Tom Lantosról elnevezett új intézet

2011. április 30. - 19:56 | Külföld
Az emberi jogokért, a szabadságjogokért, a kisebbségek jogaiért áll ki a Tom Lantosról elnevezett új intézet, amelynek szakmai vezetése péntek délután tartotta meg első hivatalos ülését.

Gál Kinga néppárti EP-képviselő, aki egyben Tom Lantos lányával együtt az intézet szakmai vezetésének társelnöke, a Független Hírügynökségnek szombaton elmondta: az új szervezet elsődleges célja a 2008-ban elhunyt magyar származású amerikai parlamenti képviselő szellemi örökségének ápolása, folytatása. A Tom Lantos Intézet (TLI) ünnepélyes megnyitója egyébként június 28-án lesz.

Gál Kinga elmondta: pénteken az igazgatótanács szakértői testülete meghallgatta az intézet igazgatójelöltjét, Izsák Ritát, aki emberjogi szakértő, különösen járatos romaügyekben.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az amerikai és magyar szakértőkből, magyar pártok - LMP, MSZP, Fidesz - képviselőiből álló testület kiváló hangulatban tartotta meg első ülését és pozitívan fogadta a jelölt terveit. Hozzátette: a TLI működését amerikai és magyar forrásokból finanszírozzák, ezen belül magyar állami támogatásból is. A jelenlegi szponzorok mellett azonban a jövőben várják azoknak a segítségét is, akik tenni kívánnak a kisebbségi jogok érvényesüléséért.

FH/para