Boldoggá avatták II. János Pál pápát - egymillióan a szertartáson

2011. május 1. - 11:00 | Külföld
XVI. Benedek pápa a Vatikánban összegyűlt zarándokok előtt boldoggá avatta vasárnap délelőtt, nem sokkal fél tizenegy után II. János Pál pápát. A Szent Péter téren lévő tömeg éljenzésben tört ki, miután az egyházfő kijelentette, hogy elődjét a jövőben boldogként kell tisztelni. A Szent Péter bazilika homlokzatán ezzel párhuzamosan lelepleztek egy, az elhunyt pápát ábrázoló portrét.

Több mint egymillió ember vesz részt Rómában a boldoggá avatási szertartáson - közölte az olasz főváros rendőrsége. A beszámoló szerint a szertartást nem csak a kifejezetten a szertartásra Rómába érkezett külföldi zarándokok követik figyelemmel, hanem sok olyan turista is, akik a vasárnap esti hagyományos munka ünnepe-koncert miatt látogattak az olasz fővárosba.

A boldoggá avatási ünnepségen 87 nemzetközi delegáció vesz részt, beleértve az Európai Unió küldöttségét, amelynek tagja Herman Van Rompuy, az unió elnöke, a néhai pápa honfitársa, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. A Vatikánba utazik a magyar kormány küldöttsége is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök vezet.  

II. János Pál pápa szentté avatását már 2005-ben bekövetkezett halála után kezdeményezte a hívek egy csoportja. Az eljárás első lépcsőfokát, a boldoggá avatási eljárást alig három hónappal II. János Pál halála után nyitotta meg az egyház. A boldoggá avatáshoz szükséges volt, hogy az egyház hivatalosan is egy csodát kapcsoljon a volt pápához. A Vatikán végül azt ismerte el csodának, hogy egy francia apáca II. János Pálhoz imádkozva gyógyult meg a Parkinson-kórból.

A volt egyházfőt XVI. Benedek pápa már 2009 decemberében a "tiszteletre méltó" címmel ruházta fel, ami a boldoggá avatás előtti utolsó lépcsőfokot jelenti. Magát a boldoggá avatást pedig a szentté avatás követi, amelyhez azonban egy újabb csodatétel elismerésére van szükség.

FH/para