BIN LADEN HALOTT: A DNS vizsgálat megerősítette Bin Laden halálát - egy fejlövéssel ölték meg

2011. május 2. - 15:10 | Külföld
Barack Obama a CNN élő adásában bejeneltette, hogy amerikai speciális egységek megölték az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét, Oszama Bin Ladent.

19.00 - Egy fejlövéssel ölték meg, mert ellenállt

Egy amerikai tisztségviselő elmondása szerint a rajtaütést végrehajtó amerikai katonák készen álltak arra, hogy élve fogják el bin Ladent, ha megadja magát. Az al-Kaida-vezér azonban ellenállt, így a különleges erők tagjai megölték.

18.12 - Irániak szerint már nincs ok arra, hogy az amerikaiak Közel-Keleten maradjanak

Az iráni külügyminisztérium közölte, hogy már semmilyen indok nincs arra, hogy az amerikai csapatok a Közel-Keleten állomásozzanak. Az iráni diplomácia vezetője szerint Washington már nem küldheti csapatait a Közel-Keletre a terrorizmus elleni harc címszó alatt.

18.10 - A DNS vizsgálat megerősítette Bin Laden halálát

A DNS-tesztek igazolták, hogy Bin Ladent ölték meg Pakisztánban amerikai speciális egységek - közölte az AP hírügynökség az Obama-adminisztratíva egyik képviselőjére hivatkozva.

17.30 - Šebej: Növekszik a valószínűsége egy támadásnak

František Šebej, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint Szlovákia biztonságát nem érinti Bin Laden halála. Ugyanakkor ébernek kell lennie a titkosszolgálatoknak, ugyanis véleménye szerint növekszik az esélye egy Al-Kaida-támadásnak, merthogy a szervezet meg szeretné majd mutatni, hogy Bin Laden nélkül is létezik. 

17.10 - Obama óvatosságra inti Amerikát

Barack Obama elnök figyelmeztette az amerikaiakat, hogy bár az al-Kaida vezérének halála óta nem tudnak hitelt érdemlő fenyegetésről, azért mindenki legyen óvatos, mert fennállhat egy esetleges támadás lehetősége. 

A Belbiztonsági Minisztérium és az FBI eddig még nem adott ki semmiféle figyelmeztetést, hogy Oszama bin Laden halálhírére bármilyen támadástól kellene tartani, azonban a biztonsági szolgálat fokozott készültséget rendelt el. New Yorkban fokozott a rendőri ellenőrzés, fokozottan őrzik a Wall Street környékét, a Manhattanbe vezető hidakat, valamint a Lincoln alagutat és a Holland alagutat is. A Times Square és környéke is tele van rendőrökkel, fokozott az éberség. A metróban is sokan találkoztak kutyás rendőrökkel és katonákkal. 

16.50 - A szomszédokat "teljesen meglepte"

Az Oszama bin Laden rejtekhelye környékén élő emberek a "legvadabb álmaikban sem gondolták volna", hogy a világ legkeresettebb embere lakik a közelükben - mondták el "rémült" helyiek az AFP francia hírügynökség Abbottabadba érkezett tudósítóinak. A rejtekhelyet, ahol az amerikai különleges erők megölték bin Ladent, a pakisztáni rendőrség és hadsereg tagjai zárták le.

16.10 - Dzurinda: Bin Ladennel eltűnik a gyűlöletkampány is

"Bin Ladennal eltűnik az a gyűlöletkampány is, amely a torzsalkodásra buzdít, valamint a társadalmak és civilizációk közti konfrontációt célozza" - közölte Bin Laden halálhírére adott reakciójában Mikuláš Dzurinda szlovák külügyminiszter. Úgy véli, ez elégtételként szolgált több ezer családnak, akiknek hozzátartozói terrortámadások áldozataivá váltak. Egyben reményét fejezi ki, hogy a jövőben az effajta akciók nem ismétlődhetnek meg.



16.00 - A Twitter mindenhol beelőz

Egy Abbottabad városában élő IT-konzultáns akaratlanul elsőként számolt be az Oszama Bin Laden halálával végződő amerikai katonai akcióról a Twitteren. Bár erről csak akkor szerzett tudomást, amikor Obama bejelentette a halálhírét. Egyébként ez utóbbi hír kapcsán is megelőzték az amerikai elnököt, mégpedig a védelmi minisztérium volt kabinetfőnöke, Keith Urbahn.

15.35: Gašparovič szerint győzött az igazság

Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök az igazság győzelmének nevezte Oszama Bin Laden halálhírét. "Az Al-Kaida viszont továbbra is létezik, és előfordulhat, hogy az utódja még agresszívebb lesz. Az igazi győzelmet az jelenti majd, ha sikerül világszerte likvidálni a nemzetközi terrorszervezet sejtjeit. Ez marad mindannyiunk célja" - jelentette ki az államfő.

15.00 - A tálibok bosszút ígérnek

A pakisztáni tálib szövetség támadással fenyegetett hétfőn, miután nyilvánosságra került, hogy az amerikai erők megölték Oszama bin Ladent. "Ha valóban mártírhalált halt, akkor bosszút állunk érte, és támadásokat indítunk az amerikai és a pakisztáni kormány és a két ország biztonsági erői ellen" - mondta a mozgalom szóvivője az AFP-nek telefonon. "Ezek az emberek az iszlám ellenségei" - tette hozzá Ehsanullah Ehsan, aki kiemelte azt is, hogy a tálib milícia tagjai egyelőre nem erősítették meg az al-Kaida vezetőjének halálhírét. 

12.30 - Hegyi barlang helyett pakisztáni kastélyban élt

Nem egy hegyi barlangban, hanem egy egymillió dollár értékű kastélyban élt az egy évtizede keresett Oszama bin Laden. Az al-Kaida vezetője a pakisztáni fővárostól 60 kilométerre fekvő Abbotabad városban bujkált.



11.15 - Az uniós vezetők szerint a világ biztonságosabbá válhat

Oszama bin Laden megölése "jelentős eredmény" a terrorizmus felszámolásában, ami elvezethet oda, hogy a világ "egy biztonságosabb hellyé váljon" - közölte hétfőn délelőtt közös állásfoglalásban Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

"Halála biztonságosabb hellyé teszi a világot, és megmutatja, hogy az ilyen bűntettek nem maradnak büntetlenül. Oszama bin Laden bűnöző volt, aki szörnyű terrorista akciókért volt felelős, amelyek ártatlan emberek ezreinek életét követelték" - közölték az uniós vezetők. A politikusok hozzátették: az Európai Unió "továbbra is vállvetve áll az Egyesült Államok, a nemzetközi partnerek és a globális szélsőségesek ellen harcoló muzulmán barátaink mellett, akik egy mindenki számára békés, biztonságos és virágzó világ építésén dolgoznak". 

10.40 - Bin Laden halálhírére csökkenni kezdett az olajár

New Yorkban 1,23 dollárral 112,70 dollárra esett a júniusi szállítású nyersolaj ára, míg Londonban 98 centes eséssel 124,91 dollárra csökkent a szintén júniusi Brent ára.

10.20 - A tengerben helyezték végső nyugalomra a holttestet

A tengerben helyezték nyugalomra Oszama bin Laden holttestét - közölte több hírközlő egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati illetékesre hivatkozva. A CNN weboldala azt írta, hogy az informátor szerint "az iszlám hagyományoknak megfelelően kezelték a holttestet", amelyet ismeretlen helyszínen bocsátottak vízre.

10.05 - Pakisztán nem tudott az akcióról

Az Egyesült Államok nem tájékoztatta pakisztáni szövetségeseit arról, hogy akciót terveznek Oszama bin Laden ellen - közölte hétfőn az AFP-vel egy neve elhallgatását kérő washingtoni kormányzati illetékes. Mint fogalmazott, "egyetlen országgal, közte Pakisztánnal sem osztották meg" az akcióval kapcsolatos információkat. Az illetékes szerint ugyanis az akció sikere érdekében szerették volna fenntartani a művelet teljes titkosságát.

A pakisztáni külügyminisztérium eközben hétfőn reggel úgy fogalmazott: az al-Kaida vezetőjét "a nyilvánosságra hozott amerikai politikával összhangban" ölték meg. A minisztérium szerint ugyanis az Egyesült Államok már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy ha a világ bármely országában akció indul bin Laden likvidálására, akkor azt az amerikai csapatok fogják bonyolítani. A külügyminisztérium szerint a történtek után maga Barack Obama hívta fel Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt, hogy tájékoztassa őt bin Laden megöléséről. 

09.55 - Egyelőre nem szigorít a Magyar Külügyminisztérium

Egyelőre nem szigorítja a Magyar Külügyminisztérium sem a külföldre utazóknak szóló általános, sem az egyes országokra kiadott konkrét figyelmeztetését - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pataki Eszter szóvivő annak kapcsán, hogy az amerikai hadsereg megölte Oszama bin Laden nemzetközi terroristavezért. A külügy tájékoztatása szerint a globális terrorfenyegetettség változatlan, de amennyiben szükséges, reagálni fognak az eseményekre. Az al-Kaida vezér megölése kapcsán délelőtt sajtótájékoztatót tart Martonyi János külügyminiszter.

A külügy honlapján található, terrorfenyegetettséggel kapcsolatos általános figyelmeztetés szerint különösen nagy a merényletek veszélye a Közel- és Közép-Keleten, Afganisztánban, Indonéziában és Oroszországban. A veszély azonban másutt sem zárható ki, ideértve Törökországot, az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség tagállamait is - írják. 

09.50 - Hogyan lett a rijádi mérnökből terroristavezér?

Bin Laden életéről minden amit tudni kell.

09.40 - Közzétették Barack Obama beszédét

Barack Obama a Fehér Házban tartott televíziós beszédében jelentette be Oszama bin Laden halálát, és beszélt először a sikeres akció részleteiről.

09.20 - Az al-Kaida atombombát ígért a vezetőjük halála esetére

Nem sokkal a 2001. szeptember 11-i merényletek után az al-Kaida egyik vezető tisztviselője megesküdött arra, hogy "nukleáris pokoltüzet" zúdít a Nyugatra, ha megölik Oszama bin Ladent. Az erről szóló információt áprilisban hozta nyilvánosságra a WikiLeaks.

08.00 - A pakisztáni televízió bemutatta a halott Bin Laden fotóját

Pakisztáni televíziók helyi idő szerint hétfőn reggel képet mutattak Oszama bin Laden állítólagos holttestéről. Az al-Kaida halott vezetőjének véres arcát ábrázoló kép valódiságát egyelőre nem erősítették meg az amerikai hatóságok. A fotót a legnagyobb pakisztáni televíziótársaság, a Geo Tv mutatta be először, majd több más tévé is átvette. 

07.40 - Megszakadt a New York Mets baseball-meccse

A New York Mets baseball mérkőzése megszakadt, amikor a stadionban bejelentették Oszama bin Laden halálhírét.

A Mets teltház előtt játszott, amikor a közönséget tájékoztatták Oszama bin Laden haláláról. Ezután akkora ünneplés tört ki a stadionban, hogy nem lehetett a mérkőzést folytatni. A Mets játékosai amerikai zászlós pólókat vettek fel, és boldogan mutogatták a kameráknak. Mindkét szurkolótábor együtt ünnepelt, a tömeg a stadionban felállva skandálta, hogy "USA". 

07.15 - Amerikaiak ünneplik Bin Laden halálát a lerombolt WTC előtt

A Ground Zero-nál ünneplik az amerikaiak Oszama bin Laden halálhírét. A CNN megszólított egykori túlélőket, és az áldozatok családtagjait is. Sokan sírnak, a hír örömöt okozott, de egyben fel is szakította a régi sebeket. 



07.00 - Bin Laden egyik fia is meghalt

Három férfi és egy nő is meghalt abban az akcióban, amelyben az amerikai katonák végeztek Oszama bin Ladennel - közölte az AFP-vel az amerikai hatóságok egyik, neve elhallgatását kérő illetékese, hozzátéve, hogy az egyik áldozat az al-Kaida vezérének fia volt.

06.55 - Utazási figyelmeztetést adott ki az amerikai külügy

Globális utazási figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium, arra intve az amerikaiakat, hogy Oszama bin Laden halálhírének hatására Amerika-ellenes erőszak törhet ki. A figyelmeztetés augusztus elsejéig marad érvényben.

06.45 - Bush: Ez Amerika győzelme

A világ legkeresettebb terroristájának halála "Amerika győzelme" - közölte George W. Bush volt amerikai elnök, miután Barack Obama jelenlegi elnök bejelentette, hogy az amerikai csapatok megölték Oszama bin Ladent.



Bush hozzátette: a hírről maga Obama tájékoztatta őt. "Gratuláltam neki, és azoknak a katonáknak és titkosszolgálati dolgozóknak, akik életüket adták a küldetésükért. Örökké hálásak leszünk nekik" - áll a közleményben.

"Ez a fontos eredmény Amerika győzelmét jelzi, azokét az emberekét, akik a békét keresik világszerte, és mindazokét, akik 2001. szeptember 11-én elvesztették a szerettüket" - írta Bush, hozzátéve: "A terror elleni harc folytatódik tovább, ám Amerika ma félreérthetetlen üzenetet küldött: mindegy, meddig tart, de igazságot szolgáltatunk."

George W. Bush volt az, aki a 2001. szeptember 11-i merényleteket követően elindította a "terrorellenes háborút", amelynek egyik célja volt a merényletek felelőse, Oszama bin Laden felkutatása. 

06.30 - Obama a CNN élő adásában bejelentette: Bin Laden halott

Az amerikai hadsereg tűzharcban megölte az al Kaida terrorszervezet vezetőjét, Oszama bin Ladent, a rettegett terrorvezért, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjét. A CNN szerint Oszama bin Ladent nem Afganisztánban, hanem Pakisztánban, nem mesze a fővárostól gyilkolták meg tűzharcban, az amerikai és a pakisztáni titkosszolgálat emberei. Az első híradások szerint a terrorvezér holtteste az amerikai hadsereg birtokában van. Beszédet mondott Barack Obama elnök, aki hivatalosan is bejelentette bin Laden likvidálását, és beszámolt a részletekről.



FH/SITA/Sme.sk/para