BIN LADEN: Hegyi barlang helyett pakisztáni kastélyban élt a terroristavezér

2011. május 2. - 15:00 | Külföld
Nem egy hegyi barlangban, hanem egy egymillió dollár értékű kastélyban élt az egy évtizede keresett Oszama bin Laden. Az al-Kaida vezetője a pakisztáni fővárostól 60 kilométerre fekvő Abbotabad városban bujkált. A négyméteres falak által övezett kúriában rajta és legfiatalabb feleségén kívül két közeli segédje élt családjával együtt.

A The Telegraph beszámolója szerint az amerikai erők évek óta tudtak arról, hogy bin Laden talán mégsem az afganisztáni-pakisztáni határvidék hegyei közt, hanem valahol máshol rendezkedett be. Az amerikai titkosszolgálatnak négy évvel ezelőtt sikerült felfednie a terroristavezér egyik segédjének a személyazonosságát, aki a feltevések szerint a rejtőzködés idején bin Ladennel tartott. Újabb két évbe telt az is, hogy a CIA megtudja: a segéd feltehetően Pakisztánban tartózkodik.

Az igazi áttörést a tavalyi augusztus hozta, amikor a szolgálatnak sikerült megállapítania, hogy az országon belül pontosan hol fekszik a segéd rejtekhelyeként szolgáló ingatlan, amelyet ekkor megfigyelés alá helyeztek. A 2005-ben épült kúria a pakisztáni fővárostól légvonalban 60 kilométerre (közúton nagyjából még egyszer ennyire) Abbotabad város szélén állt. A kilencvenezer lakosú, viszonylag gazdagnak számító városban számos pakisztáni katonatiszt élt.

A CIA azt is kiderítette, hogy a világtól elzártan, egy földút végén fekvő épületegyüttesben nem csak a segéd és családja lakik, de velük él a segéd fivére és annak családja is. A kastély nagyjából nyolcszor nagyobb volt a környéken lévő épületeknél. A birtokot négyméteres fal övezete, és összesen két biztonsági ajtón át lehetett megközelíteni a háromemeletes központi épületet. A ház a magasan lévő, szűk ablakaival és magas fal által lekerített erkélyével azt a látszatot keltette, mintha rejtekhelynek készült volna.

A szomszédok elmondása szerint ráadásul a kúria lakói is meglehetősen titokzatosak voltak: nem volt telefonjuk, tévéjük, vagy internetük, és még a szemetüket is maguk égették el. A birtokon fekvő épületek értékét egymillió dollárra tette a CIA, ami azért is gyanút keltett, mert a tulajdonosként feltüntetett testvérpárnak egyáltalán nem volt jövedelme.

A CNN szerint az amerikai titkosszolgálat hónapokon keresztül figyelte az ingatlant, míg végre egyértelművé vált, hogy az épületekben egy harmadik család is lakik: Oszama bin Laden és legfiatalabb felesége. A ház ellen indult támadásban végül nem csak bin Ladent és két bizalmasát, de a terroristavezér egyik, épp látogatóban lévő fiát is megölték az amerikai erők.

FH/para