Obama bejelentette: Bin Laden halott

2011. május 2. - 06:30 | Külföld
Washington - Az amerikai hadsereg tűzharcban megölte az al Kaida terrorszervezet vezetőjét, Oszama bin Ladent, a rettegett terrorvezért, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjét. A CNN szerint Oszama bin Ladent nem Afganisztánban, hanem Pakisztánban, nem mesze a fővárostól gyilkolták meg tűzharcban, az amerikai és a pakisztáni titkosszolgálat emberei. Az első híradások szerint a terrorvezér holtteste az amerikai hadsereg birtokában van. Beszédet mondott Barack Obama elnök, aki hivatalosan is bejelentette bin Laden likvidálását, és beszámolt a részletekről.

A Fehér Háznál hatalmas tömeg gyülekezik, és ünnepli a világ leggyűlöltebb emberének halálát. A tömeg kórusban kiabálja, hogy "USA, USA", és éneklik az amerikai himnuszt. Itt várták Obama elnök hivatalos bejelentését és beszédét. Oszama bin Laden elfogását még Bush elnök rendelte el 9/11 után. Az elnöki utasítás úgy hangzott, ha nem sikerül élve elfogni, akkor meg kell ölni. Azóta próbálta az amerikai titkosszolgálat és a hadsereg megtalálni, de eredménytelenül. A hírek szerint a pakisztáni titkosszolgálat segített bin Laden nyomára bukkanni.

Az első kommentárok történelmi jelentőségűnek nevezik bin Laden meggyilkolását, aki jelképe és arca, támasza volt a világméretű terrorizmusnak.

Tizenegy év után szolgáltatott az élet igazságot, amely elképzelhetetlen örömöt és boldogságot okozott Amerikában - kommentálta a hírt a CNN. Az emberek New Yorkban is az utcára tódultak és ünnepelnek. Az egész ország Obama beszédét hallgatta, Amerikában kimondhatatlan a boldogság. A hírcsatornák arról beszélnek, hogy ez az egész amerikai nép győzelme, méltatják Bush erőfeszítéseit is, és noha ez Obama érdemeként vonul be a történelembe, ez nemcsak a mostani kormányzat, és nemcsak a demokraták, hanem az egész amerikai nemzet győzelme.

Obama elnök szerint a múlt héten elegendő titkosszolgálati információ gyűlt össze ahhoz, hogy megharározzak bin Laden tartózkodási helyét, és kiadták a parancsot a támadásra, amit az amerikai és a pakisztáni titkosszolgálat, valamint a hadsereg emberei közösen hajtottak végre. A támadásban amerikaiak nem sérültek meg.

Obama szerint az al Kaida folytatja majd a támadásokat, de az Egyesült Államok továbbra is harcban áll a terrorizmussal. Ez a háború nem az iszlám ellen irányul, mondta az elnök, hanem a terroristák ellen. Az amerikaiak nem választották ezt a háborút, de kénytelenek megvédeni magukat.

A titkosszolgálat sikerének nevezte Obama a történteket. Az elnök szólt 9/11 áldozatainak családjaihoz, és megígérte az amerikaiaknak, hogy mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzanak egy újabb támadást.

A terroristavezér egyik fia is meghalt

Három férfi és egy nő is meghalt abban az akcióban, amelyben az amerikai katonák végeztek Oszama bin Ladennel - közölte az AFP-vel az amerikai hatóságok egyik, neve elhallgatását kérő illetékese, hozzátéve, hogy az egyik áldozat az al-Kaida vezérének fia volt, míg a másik két férfi feltehetően bin Laden futáraként dolgozott. Az illetékes szerint a mintegy negyven percig tartó tűzharcban életét vesztett nőt az egyik későbbi férfi áldozat használta élő pajzsként.

Utazási figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium

Globális utazási figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium, arra intve az amerikaiakat, hogy Oszama bin Laden halálhírének hatására Amerika-ellenes erőszak törhet ki.
"Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmezteti a külföldön élő, vagy külföldre utazó amerikai állampolgárokat, hogy a pakisztáni terrorelhárítási tevékenység nyomán esetlegesen növekedhet az Amerika-ellenes erőszak" - áll a minisztériumi figyelmeztetésben. A minisztérium elsősorban azokat az amerikaiakat óvja az utazástól, akik olyan területre indulnának, ahol "közelmúltbeli események is okoztak már Amerika-ellenes akciókat". A figyelmeztetés augusztus elsejéig marad érvényben.

New Yorkban a WTC mellett ünnepelnek az amerikaiak

A lerombolt World Trade Center tornyainak egykori helyszínén, a Ground Zero-nál ünneplik az amerikaiak Oszama bin Laden halálhírét. A CNN megszólított egykori túlélőket, és az áldozatok családtagjait is. Sokan sírnak, a hír örömöt okozott, de egyben fel is szakította a régi sebeket.
Barack Obama elnök a bin Laden halálhírét bejelentő beszédében megemlékezett azokról az áldozatokról, akik 11 évvel ezelőtt öngyilkos merénylők áldozatai lettek. Beszélt az üresen maradt székekről a családi ünnepi asztaloknál, édesanyákról és édesapákról.

New Yorkban az ünneplő tömeg elárasztotta a Hudson partján levő sétányt, az emlékparkot és a Downtown-ban alig maradt talpalatti hely. Az emberek folyamatosan skandálják a "USA, USA" rigmust, ünnepelve Amerika győzelmét a terror felett. Manhattanben megteltek a szórakozóhelyek és a tömeg elárasztotta az utcákat a város távolabbi részeiben is. Amerre a szem ellát, amerikai zászlókat lengetnek.

Washingtonban is eufórikus öröm van, a tömeg megtöltötte a Pennsylvania Avenue Fehér Ház felé vezető szakaszát és a környező parkokat. Sokan a fákra másznak és amerikai zászlókat lengetnek. Várhatóan egész éjszaka ünneplés lesz. Az elemzők annak jelentőségét hangsúlyozzák, hogy nem véletlen bombatalálat végzett a terrorista vezérrel, hanem egy évtizedes szívós munka eredményeként megtalálták bin Ladent, és amerikaiak megölték.

Mint arról beszámoltunk, 2001. szeptember 11-e után tíz évvel, az amerikai és a pakisztáni titkosszolgálat közös akciójában megölték Osama bin Ladent, az al-Kaida terror szervezet vezetőjét. Obama amerikai elnök esti televíziós beszédében mindösszesen annyit árult el a terrorista vezér haláláról, hogy tűzharcban ölték meg a pakisztáni főváros, Iszlamabad egyik külvárosában.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy reggel adta ki a parancsot a célzott támadásra, miután a titkosszolgálat meggyőződött Osama bin Laden tartózkodási helyéről.

Korábban Bush elnök adta parancsba, hogy a tömeggyilkos bin-Ladent élve vagy halva kell elkapni, amely parancsot Barack Obama hivatalba lépésekor megerősített.

Az al-Kaida vezér háborút indított az Egyesült államok ellen 2001-ben - mondta Obama. Minden amerikai, és minden, Amerikával szövetséges állam tudja, mekkora árat fizettünk ezért a háborúért - folytatta az amerikai elnök.

Obama fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok a terrorizmussal áll háborúban, nem pedig a muzulmán világgal. Osama bin Laden nem muzulmán vezető, hanem tömeggyilkos volt - mondta Obama elnök.

FH/para