Max Mosley vesztett "náci orgiás" ügyében

2011. május 10. - 15:56 | Külföld
Az Emberi Jogok Európai Bírósága hétfőn elutasította Max Mosley keresetét, amellyel azt akarta elérni, hogy az újságoknak kötelezően előre kelljen értesíteniük a megjelenésre szánt cikkekben szereplő embereket.

A strasbourgi bíróság szerint egy ilyen előírás rossz hatással lenne az újságírásra. Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség egykori vezetője egy 2008-ban megjelent cikk után indított harcot a magánéletet védő sajtótörvények szigorításáért.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egykori vezetője a News of the World című brit bulvárlapban "Az F1-főnök beteg náci orgiája öt kurvával" címmel megjelent cikk után kezdett jogi harcba a sajtó ellen. 2008-ben egy brit bíróság hatvanezer fontos kártérítést ítélt meg neki a szexuális életével foglalkozó cikk után. Mosley azonban a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy elérje a magánélet védelmével foglalkozó brit sajtótörvények jelentős szigorítását.

A FIA egykori vezetője azt akarta elérni, hogy a sajtónak a publikálás előtt kötelezően meg kelljen mutatnia anyagait a hírességeknek és közszereplőknek, mielőtt beszámol magánéletükről. Bár a strasbourgi bíróság ítéletében "erősen kritizálhatónak" nevezte a News of the World Mosley-val foglalkozó anyagait, elutasította a 71 éves férfi keresetét.

A bíróság szerint az emberi jogok európai egyezménye nem írja elő a sajtónak, hogy anyagait a megjelenés előtt megmutassa az abban szereplő embereknek. A bíróság szerint egy ilyen követelmény káros lenne az újságírásra, beleértve a politikai és oknyomozó újságírást.

Mosley a BBC brit közszolgálati adónak utalt arra, hogy esetleg fellebbezni fog a döntés ellen. A Guardian brit lap által idézett ügyvédi iroda szerint azonban az emberi jogi bíróság döntése "annyira egyértelmű", hogy Mosley-nak alig van esélye az ítélet megváltoztatására.

fh