Sólyom László elárverezteti ajándékait

2011. május 13. - 15:45 | Külföld
Nem meglepő, hogy a tavaly elköszönt köztársasági elnök jótékony célra árverezteti el ajándékait - mondta el a Független Hírügynökségnek Görög Ibolya protokollszakértő. Sólyom László ugyanis május 23-án az elnöksége idején kapott 350 tárgyat jótékonysági árverésre bocsájtja.

Ezzel a szokással korábban élt Lázár György volt pártállami miniszterelnök is. A rendszerváltás után Göncz Árpád egy kiállítás keretében árvereztette el a kapott tárgyait. Volt olyan eset, amikor Göncz Árpád festményt adományozott egy iskolának - mondta el Görög Ibolya.

Véleménye szerint, amíg hivatalban vannak addig sértő lehet az eladás, annak a félnek, akitől az ajándékot kapták. Miután viszont lejárt az adott államfő mandátuma az ilyen licitálás már nem sérti az adományozókat. Sőt, az árveréseken fontos szempont az, hogy a volt elnök kitől kapta az ajándékot, hiszen ez növelheti az eladott tárgy értékét.

Magyarországon nincs olyan törvény amely megtiltaná ez ilyen árverést. Arra sincs jogszabály, hogy milyen értékekben fogadhatnak el az elnökök ajándéktárgyakat egy-egy látogatás alkalmával. Görög Ilona tudomása szerint az Egyesült Államokban van olyan törvény amely szerint, a hatalmon lévő elnök nem fogadhat el 250 dollárnál nagyobb összegű ajándékot.

Sólyom László licitjén most a legértékesebb tárgy egy török kancsó. Az árverés 300 ezer forintról indul majd.

FH/para

Címkék: Sólyom László