Bombafenyegetés London ellen

2011. május 16. - 19:15 | Külföld
London elleni bombatámadásra vonatkozó figyelmeztetést kaptak a brit hatóságok - közölte hétfőn a londoni rendőrség. Az üzenetet a londoni rendőrség közlése szerint feltehetően egy köztársaságpárti ír szervezet tette. Hajnalban több utat is lezártak a Buckingham palota körül, ahol komoly biztonsági ellenőrzéseket tartottak, valamint végrehajtottak irányított robbantást egy gyanús bőröndön.

A Scotland Yard szóvivőjének elmondása szerint a bombafenyegetés London középső részére, és hétfőre vonatkozott. A figyelmeztetésben pontos időpontot és helyet nem határoztak meg. A szóvivő közlése szerint úgy hiszik, hogy az "ír köztársaságpárti terrorizmushoz" köthető a fenyegetés. A rendőrség éberségre szólította fel a londoniakat, de közlésük szerint nincsen szükség a megszokott napi életvitel megváltoztatására.

Hétfő hajnalban a londoni rendőrség egységei több órára lezártak több utat a Buckingham palota környékén, ahol biztonsági ellenőrzéseket tartottak. A Guardian című brit lap információi szerint a lezárásokat azután rendelték el, hogy egy rendőrjárőr "valami gyanúsat" vett észre. A BBC brit közszolgálati adó úgy tudja, hogy megbolygatott csatornafedél okozta a riadalmat. Egy gyanúsnak talált bőröndön pedig irányított robbantást hajtottak végre a brit rendőrség szakértői. Ugyanakkor a terület átvizsgálásakor nem találtak semmi gyanúsat - közölte az AFP francia hírügynökség.

A bombafenyegetés egy nappal azelőtt történt, hogy II. Erzsébet brit királynő négynapos írországi látogatásra indulna. Írország 1922-es függetlenné válása óta nem tett hivatalos állami látogatást brit uralkodó az országban.

FH/para